Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Θέατρο - Προφορικές αφηγήσεις - Γλυπτική – αρχιτεκτονική (μέσω εκπαιδευτικής ξενάγησης)

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Το πρόγραμμα έως τώρα έχει κάνει τους παρακάτω κύκλους:• «Διαπολιτισμικές συναντήσεις στην Αθήνα», Ιούνιος – Δεκέμβριος 2017• «Αλληλεπιδρώντας στην Αθήνα», Μάρτιος 2018 – Μάρτιος 2019Αθήνα • «Πολιτισμός και ένταξη ασυνόδευτων ανήλικων», Σεπτέμβριος 2019 έως Φεβρουάριο 2020Ο στόχος είναι να συνεχίζεται όσο υπάρχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα. Σε κάθε κύκλο επεξεργαζόμαστε τα προβλήματα που παρουσιάζονται και βελτιώνουμε και εμπλουτίζουμε τον επόμενο κύκλο.

Όνομα του οργανισμού

Tεχνοδρομώ

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

1. Εκπαιδευτικοί περίπατοι
2. Θεατρικό εργαστήρι
3. Θεματικές συζητήσεις
Οι περίπατοι στόχευσαν στην εξοικείωση των ανηλίκων με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Επιδιώχθηκε η διαδραστικότητα και η δημιουργία προφορικών αφηγήσεων από τα ίδια τα παιδιά. Έγιναν σε: Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ακρόπολης, αλλά και σε σημαντικούς δρόμους, πλατείες, εκκλησίες και πάρκα της πόλης.
Το θεατρικό εργαστήρι, βασισμένο μεν στη μη λεκτική επικοινωνία αλλά και σε ποιητικά κείμενα, επιδίωξε τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και την ανεμπόδιστη έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων.
Οι θεματικές συζητήσεις αφορούσαν θέματα επιλεγμένα από τους ίδους τους ανηλίκους και έγιναν με τη συμμετοχή προσώπων με ειδίκευση στα θέματα αυτά (όπως δικηγόρος, θεολόγος, αστυνομικός κτλ) : η αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, οι θρησκείες, οι σχέσεις με την αστυνομία, η ταυτότητα φύλου, η εργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού.

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Οι διαδικασίες ένταξης μεταναστών και προσφύγων είναι ανάγκη να στοχεύουν σε όλα τα επίπεδα : κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτειακό και πολιτιστικό. Η στόχευση αυτή είναι αναγκαία και θεμελιώδης για την κατανόηση, την επικοινωνία, την διαμόρφωση ταυτότητας στο νέο περιβάλλον και για την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων και της προκατάληψης.
Είναι επίσης ανάγκη να έχουν αμφίδρομο χαρακτήρα και να στοχεύουν όχι μόνο στην εξοικείωση των προσφύγων με την κοινωνία υποδοχής αλλά και στην εξοικείωση της κοινωνίας υποδοχής με τους πρόσφυγες
Ως προς τους ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει την κοινωνικοποίησή τους, η στόχευση εστιάζεται στην στήριξη και ενδυνάμωσή τους, ώστε να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί το συναίσθημα του ανήκειν σε μία ομάδα.
Το Πρόγραμμα βασίζεται στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού. 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Γιάννης Νικολόπουλος

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Οι προκλήσεις περισσότερο ήταν σχετικά με την διερμηνεία (υπάρχουν αρκετές γλώσσες και διάλεκτοι που μιλιούνται από τα παιδιά. Αραβικά, φαρσί, γαλλικά, ουρντού, νταρί, παντζαμπί κλπ) που έπρεπε κάθε φορά να συνδυάζονται και να στελεχώνονται με τους αντίστοιχους διερμηνείς.
Επίσης αντιμετωπίσαμε την εφηβική ασυνέπεια πολλές φορές στις συναντήσεις, που όμως εκτός από την ηλικία οφείλεται επίσης στα προβλήματα των ανηλίκων (ψυχολογικά, οικογενειακά, υγείας κλπ). Στην πορεία ήταν ανάγκη να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους για αυτό στο οποίο τους καλούσαμε να συμμετάσχουν.
Με τον χρόνο και την γνωριμία και την συνεργασία των στελεχών των δομών όπου φιλοξενούνται, πολλά από τα προβλήματα επιλύονται.
Επίσης, η μετακίνηση πολλών από τα παιδιά σε άλλες δομές στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες έκοβε την συνέχεια εμπλοκής τους στο πρόγραμμα.

Η συνέχεια αυτού του προγράμματος, είτε κάποιου άλλου από άλλη οργάνωση, εμπλουτιζόμενο κάθε φορά και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου πληθυσμού, είναι τουλάχιστον απαραίτητη γιατί οι τέχνες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στο να ενώνουν και να καλλιεργούν τις σχέσεις με τον εαυτό και με τους άλλους.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Είναι βέλτιστη πρακτική γιατί στοχεύει και έχει σε σημαντικό βαθμό επιτύχει:
• Να ανακουφίσει το μετα-τραυματικό σύνδρομο των ανηλίκων
• Να παράσχει στους ανηλίκους την αίσθηση του ανήκειν, του συμμετέχειν και της συνέχειας
• Να εξοικειώσει τους ανηλίκους -πρόσφυγες αλλά και ντόπιους- με τον διαπολιτισμικό διάλογο και τα εργαλεία του
• Να ενισχύσει δεξιότητες λεκτικής, αλλά και μη λεκτικής έκφρασης
• Να τους εξοικειώσει με την κοινωνία και τον πολιτισμό υποδοχής
• Να παράσχει δυνατότητες αλληλεπίδρασης
• Να συνδέσει τις ρίζες των ασυνόδευτων ανήλικων με την νέα τους πραγματικότητα και να συμβάλλει στην περαιτέρω διαμόρφωση της ταυτότητάς τους
Οι περίπατοι εξοικειώνουν τους ασυνόδευτους ανήλικους με τον καινούργιο χώρο στο επίπεδο της πόλης, κυρίως με σημεία της που δεν αποτελούν τους συνήθεις τόπους συγχρωτισμού τους.
Το θεατρικό εργαστήρι συμβάλλει στην αυτογνωσία, στην αυτοπεποίθηση, στην ομαδικότητα, με τρόπο λιγότερο λεκτικό και κυρίως σωματικό. Αίρεται το γλωσσικό φράγμα και η διερμηνεία παύει για λίγο να είναι ο κύριος σύνδεσμος με τους άλλους.
Η τέχνη στους περιπάτους και το θεατρικό εργαστήρι, πέραν του ότι απομακρύνει τα παιδιά από την πιεστική καθημερινότητα, γίνεται αφορμή και ερέθισμα για την ανάπτυξη της φαντασίας και των καλλιτεχνικών τους ανησυχιών.
Στον πρώτο κύκλο τα παιδιά κλήθηκαν να φωτογραφίζουν ό,τι τους προκαλούσε το ενδιαφέρον από τους περιπάτους και στην εκδήλωση λήξης του προγράμματος έγινε έκθεση φωτογραφίας.

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Το πρόγραμμα σε όλες του τις φάσεις έως τώρα συνεργάστηκε με τις περισσότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που διαθέτουν δομές φιλοξενίας των ανηλίκων (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Praksis, Άρσις, Μετάδραση, Γιατροί του κόσμου, Home project κλπ.), με τους κοινωνικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, φροντιστές, διερμηνείς κτλ των δομών, ώστε να ενημερωθεί για τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των ανηλίκων ώστε να τις λάβει υπ΄ όψη του και να εφαρμόσει τις δράσεις βάσει αυτών.Η είσοδός τους στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και η εμπλοκή τους με την θεατρική τέχνη έγινε πάντα σε συνεργασία κατά αρχάς με ανήλικους άλλων εθνικοτήτων και Ελλήνων, καθώς και με τους συνεργάτες της οργάνωσης και με το κοινό που παρακολούθησε όλες τις δραστηριότητες ως θεατές ή παρατηρητές.Στους κύκλους που ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί βγήκαν συστάσεις προς την πολιτεία αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι στην καθημερινότητά τους και στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος.

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

• Με δελτία τύπου και παρουσιάσεις στον τύπο.  Με τις εκδηλώσεις λήξης του κάθε κύκλου.

Οργάνωση

ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ομάδες-στόχοι 

Κρατούμενοι Αποφυλακισμένοι, Άτομα με ψυχικά νοσήματα, Άτομα με αναπηρίες, Ασυνόδευτα ανήλικα, Ρομά, Χρήστες ουσιών, Άστεγοι,  Πρόσφυγες και μετανάστες 

 Πεδία δράσης/ Θέματα 

Πάντα μέσω της τέχνης του θεάτρου αλλά και εν δυνάμει όλων των άλλων τεχνών (μουσική, εικαστικά, χορός κλπ) δραστηριοποιούμαστε σε φυλακές, Φεστιβάλ, στον Φάρος Τυφλών Ελλάδος, σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, σε κέντρα ημέρας αστέγων, κέντρα ημέρας ψυχικά πασχόντων, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, εργαζόμενοι για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και του κοινωνικού στίγματος.  

Επικοινωνία 

Σερίφου 44,
11254 Αθήνα,

Tel: +30 210 2282740
E-mail: info@texnodromo.gr

www.texnodromo.gr

2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format