Ευαισθητοποίηση μέσω του ντοκιμαντέρ 

ως σύγχρονη τέχνη και εκπαιδευτικό εργαλείο

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Δημιουργικό ντοκιμαντέρ 

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Μάιο 2020 επί 5 μέρες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο 2020 πραγματοποιήθηκε το πιλοτικό σεμινάριο. Στόχος της πρακτικής είναι να γίνει επαναλαμβανόμενη και να αναπτύξει δράσεις (προβολές, εργαστήρια, webinars, έρευνα) που θα διαρκέσουν τρία τουλάχιστον ακόμη χρόνια, έως το 2023.  

Όνομα του οργανισμού

KOUZI PRODUCTIONS

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Καλημέρα Κύριε Φώτη, δημιουργικό ντοκιμαντέρ, Ελλάδα 2020, 70 λεπτά, σκηνοθεσία-παραγωγή: Δήμητρα Κουζή, κατάλληλο από 10 ετών
Θέματα: #εκπαίδευση #πολυπολιτισμικότητα #συμπερίληψη #μετανάστες #πρόσφυγες #drama in education
Ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα δημοτικό σχολείο στην Πλατεία Βάθη. Η πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα τον ωθεί να αναπτύξει μια δική του μέθοδο διδασκαλίας. site της ταινίας με τραίλερ goodmorningmrfotis.com. H ταινία έκανε πρεμιέρα στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάιο 2020 και πήρε το Βραβείο Νεότητας, επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ως Best of για να πάρει μέρος στο BEST OF Festivals, πρωτοβουλία του γαλλικού φεστιβάλ Sunny Side of the Doc 2020 22-29/6, στη La Rochelle, Γαλλία, και 26/9/20 κάνει πρεμιέρα στη Πολωνία.

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Η ταινία συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε επιμέλεια της δημοσιογράφου-σκηνοθέτιδας Δήμητρας Κουζή και της κοινωνιολόγου Ειρήνης Βοκοτοπούλου. Στις 17/6 πραγματοποιήθηκε πιλοτικό διαδικτυακό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς: Φωτεινές κουκκίδες, φωτεινές συνέχειες. Στόχευε στη δημιουργία μιας διαδικασίας, την ανάδειξη του ντοκιμαντέρ ως εργαλείου για τη συμμετοχή, καθώς και την ανάδειξη άλλων φωτεινών παραδειγμάτων από σχολεία και εκπαιδευτικούς, την αλληλεπίδραση και δικτύωση, την καταγραφή πρακτικών που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν από όλους. Δύο ομάδες εργασίας δούλεψαν με θέμα τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού που κινητοποιεί και εμπνέει τους μαθητές του, τα χαρακτηριστικά του ντοκιμαντέρ· πώς λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Συντονιστές: Στεφανία Ξυδιά, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης, Άρτεμις Καρμπά, Παιδαγωγός, Ιδρύτρια Share Call, Αλεξάνδρα Κουλουμπαρίτση, Επίτιμη Σύμβουλος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο - Επιστ. Συνεργάτις Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δήμητρα Κουζή

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Δήμητρα Κουζή

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Η έλλειψη budget από τους ενδιαφερόμενους συνεργαζόμενους φορείς.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ταινία ήδη μετράει 500 ολοκληρωμένες διαδικτυακές θεάσεις. Στο πλαίσιο του KinderDocs, που ξεκινάει στις 15/10/2020, θα προταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας. Επικοινωνούμε με τους: Γεώργιος Κόκκινος, Professor, History and Didactics, University of the Aegean, Παναγιώτης Γκάτσιος (Teacher, PhD History Didactics, Education Project Coordinator, Athens 1st district), Κυριακή Φαρδή (PhD History Didactics, Κindergarten director, Thessaloniki), Ζέττα Παπανδρέου (PhD History Didactics, Lecturer, School of Primary Education, University of the Aegean). Συνεργαζόμαστε στην έρευνα και πρακτικές εφαρμογές με στόχο την ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη με την Aναστασία Κεσίδου, Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση, Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδαγωγικής & Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ. Διαθέτω γραπτό αίτημα από τις Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων, που ζητούν τη δωρεάν προβολή της ταινίας και τη διοργάνωση σεμιναρίου για 400 εκπαιδευτικούς (συνέχεια του πιλοτικού «Φωτεινές κουκίδες, φωτεινές συνέχειες). Το αίτημα υπογράφουν: Κ. Κύρδη (Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Α ́ Αθήνας) Ε. Κατσούφη (Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Β Αθήνας) Μ. Μαγαλιού (Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ ́ Αθήνας) Λ. Πετροπούλου (Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Δ ́ Αθήνας) Χ. Κουράκη (Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής) Φ. Ψαθά, (Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής) Β. Αρβανιταντώνη (Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά).

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Ένα ισχυρό όπλο για την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και την αλλαγή νοοτροπίας στις νεαρές ηλικίες είναι ο κινηματογράφος, που είναι και πολύ κοντά στη multimedia αντίληψη που έχουν οι νέοι σήμερα. Μέσω του προγράμματος KinderDocs, η ταινία θα είναι διαθέσιμη σε σχολεία και βιβλιοθήκες της χώρας, ευαισθητοποιώντας παιδιά και νέους που θα την παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει. Τον Νοέμβριο 2020 διοργανώνεται για Έλληνες εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με το φεστιβάλ doxs! της Γερμανίας, το σεμινάριο Κινηματογραφική εκπαίδευση ετερογενών μαθησιακών ομάδων. Η ταινία θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς. Οι εκπαιδευτικοί θα δημιουργήσουν δίκτυο και εφαρμόσιμες πρακτικές που προκύπτουν από το εργαστήριο και τις μεθόδους του Φ. Ψυχάρη. Η ταινία αποτελεί σπάνιο παράδειγμα υλικού που έχει γυριστεί με πρόσβαση σε μια πραγματική τάξη δημόσιου σχολείου. Είναι ένα χειροπιαστό εργαλείο έρευνας για τις κοινωνικές και παιδαγωγικές επιστήμες.

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Το KinderDocs, που διοργανώνουμε ήδη από το 2016 (σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το MOMus - Μουσείο σύγχρονης τέχνης, το ολλανδικό φεστιβάλ idfa και το γερμανικό φεστιβάλ doxs! για παιδιά και νέους στο Ντούισμπουργκ) έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σε σχολεία όλης της χώρας το οποίο χρησιμοποιήσαμε. Οι προβολές για τα σχολεία κοστίζουν 5 ευρώ ανά μαθητή, ποσό που καλύπτει τα έξοδα των δράσεων (π.χ. εκπαιδευτικά προγράμματα).
Το σεμινάριο για την “Κινηματογραφική εκπαίδευση ετερογενών μαθησιακών ομάδων» χρηματοδοτεί η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Μέσα από το δίκτυο σχολείων και εκπαιδευτικών σε ολόκληρη τη χώρα που έχουμε αναπτύξει από το 2016 διοργανώνοντας το KinderDocs, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους. Επίσης, μέσω των χορηγών επικοινωνίας του KinderDocs αλλά και των συνεργατών του, που είναι τα Μουσεία Μπενάκη και MOMus. Τέλος, μέσα από το προσωπικό δίκτυο της Δήμητρας Κουζή, της σκηνοθέτιδας της ταινίας, που είναι δημοσιογράφος.  

Οργάνωση

KOUZI PRODUCTIONS

ΑΜΚΕ

Ντοκιμαντέρ, Εκπαίδευση, Σχολείο, Συμπερίληψη, Drama in Education, Ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Κοινωνικο οικονομικά ασθενείς ομάδες.

Ομάδες-στόχοι 

• παιδιά και νέους (Δ΄ Δημοτικού - Γ΄ Λυκείου)
• εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς, δασκάλους, παιδαγωγούς, σχολικούς συμβούλους)
• επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, παιδοψυχίατρους)
• επαγγελματίες υγείας (παιδιάτρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές)
• κοινωνικούς επιστήμονες (κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ανθρωπολόγους)
• δημοσιογράφους, επικοινωνιολόγους
• μουσειοπαιδαγωγούς/στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης
• φοιτητές όλων των παραπάνω ειδικοτήτων
• γονείς
• καθώς και όλους εκείνους που αγαπούν την τέχνη του δημιουργικού ντοκιμαντέρ

Επικοινωνία
Πραξιτέλους 33, 10560 Αθήνα
Τηλ. 2107219909
dimitra@kouziproductions.com

2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format