Εργαστήριο Φωτογραφίας για Νέους Ενήλικες που επιβίωσαν από Νεοπλασματικές Ασθένειες

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Εργαστήριο Φωτογραφίας

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Το εργαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο 2021. Πραγματοποιείται μέσα από εβδομαδιαίες συναντήσεις. 

Όνομα του οργανισμού

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία 

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Το ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο της Ε.Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Active Citizens Fund» Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων καιν Νέων Ενηλίκων στη Νεοπλασματική Ασθένεια διοργανώνει τη λειτουργία Εργαστηρίου Φωτογραφίας για νέους ενήλικες που επιβίωσαν από νεοπλασματική ασθένεια.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-35 ετών, που επιβίωσαν από νεοπλασματική νόσο. 

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Το εργαστήριο μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και την εξοικείωση με τις βασικές τεχνικές της σκοπεύει στη δημιουργική έκφραση των συμμετεχόντων, στην παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου και στη δημόσια παρουσίασή του. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη διαδικασία της διδασκαλίας και της καλλιτεχνικής εποπτείας του παραγώμενου έργου, περιλαμβάνει και συναντήσεις σε χώρους εκθέσεων και σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις. Παράλληλα, με την ολοκλήρωσή του θα πραγματοποιηθεί η δημόσια παρουσίαση του έργου των συμμετεχόντων μέσω της έκθεσης του παραγώμενου ομαδικού έργου σε επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Ζινδριλής Ιωάννης, Ντάλη Ευδοκία, Ντίνος Ιωάννης

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες ως προς την προσέγγιση των επιβιωσάντων.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Με τη συμβολή του πνεύματος ομαδικής συνεργασίας, το εργαστήριο αυτό στοχεύει να αποτελέσει ένα πλαίσιο ψυχικής επεξεργασίας σημαντικών προβληματισμών σε προσωπικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, που συνυφαίνονται με τις απαιτήσεις αυτής της περιόδου της ζωής των συμμετεχόντων

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Πρόκειται για μία δράση που δεν έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν σε ανάλογο πληθυσμό- στόχο. Η φωτογραφία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που ευοδώνει τη μεταφορά της συναισθηματικής επικοινωνίας εντός της ομάδας. Δύναται να λειτουργήσει σαν ένα διαμεσολαβητικό αντικείμενο, που θα διακινήσει συναισθήματα και θα βοηθήσει τα μέλη της ομάδας να τα διεργαστούν, να τα συγκρατήσουν και να τα αφομοιώσουν. Η ταυτόχρονη παρουσία ψυχολόγου εντός της ομάδας λειτουργεί διευκολυντικά για να προσφέρει ένα πλαίσιο αναζήτησης, προσδιορισμού, αναστοχασμού και επεξεργασίας των ατομικών και ομαδικών δυνατοτήτων, προκλήσεων και ζητημάτων που αφορούν τόσο τις διαπροσωπικές τους σχέσεις όσο και τα μελλοντικά τους σχέδια. 

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Το εργαστήριο Φωτογραφίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εφήβων και νέων ενηλίκων στη νεοπλασματική ασθένεια”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.» 

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Μέσω πρότερης επαφής με τους συμμετέχοντες στο πλαίσιο μιας πραγματοποιηθείσας έρευνας. Η διαφήμιση της δράσης μέσω της κυκλοφορίας σχετικών φυλλαδίων σε χώρους νοσοκομείων, καθώς και μέσω social media δεν απέδωσε.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία 

Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) ιδρύθηκε με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου στη χώρα μας. Από την ίδρυσή της συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μεγάλες διεθνείς ενώσεις κατά του καρκίνου. Οι δράσεις της Εταιρείας στοχεύουν σε πολλαπλά επίπεδα: ενημέρωση του πληθυσμού, ενημέρωση των λειτουργών υγείας, έγκαιρη διάγνωση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών και συγγενών και παροχή υποστήριξης στη μεταθεραπευτική φροντίδα. Οι επί 60 χρόνια συνεχείς δράσεις της περιλαμβάνουν: (i) τον αντικαπνιστικό αγώνα με ειδικά προγράμματα που εφαρμόζονται ευρέως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, (ii) προγράμματα διαμόρφωσης υγιεινών τρόπων ζωής στη νεολαία, (iii) το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που από το 2015 μετονομάστηκε σε Κέντρο για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψοιχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) είναι το πρώτο κέντρο που ιδρύεται με αυτό το σκοπό στην Ελλάδα συμβάλλοντας (i)στην αναδιαμόρφωση των αρχών λειτουργίας δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους σε όλες τις φάσεις της ασθένειας αλλά και αυτών που επιβίωσαν, (ii)στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στην ψυχοκοινωνική ογκολογία (iii) και στις συνεργασίες με την πανεπιστημιακή κοινότητα με την προώθηση της έρευνας στον τομέα αυτό. 

Ομάδες-στόχοι 

(α) έφηβοι και νέοι ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από νεοπλασματική ασθένεια (12-24 ετών),
(β) νέοι ενήλικες που επιβίωσαν της ασθενείας τους που εμφανίστηκε κατά την εφηβική ηλικία (18-34 ετών),
(γ) γονείς και αδέλφια των εφήβων-νέων ασθενών,
(δ) έφηβοι και νέοι ενήλικες που βιώνουν την εμπειρία της ασθένειας μέλους της οικογένειάς τους,
(ε) ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ογκολογικών κλινικών
(στ) επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται η θέλουν να εργαστούν στον τομέα της ψυχοκοινωνικής ογκολογίας.

Πεδία δράσης/ Θέματα 

  • Ατομική ψυχοθεραπεία του εφήβου και νέου ενήλικα ασθενή.
  • Εξατομικευμένη ή ομαδική συμβουλευτική υποστήριξη των γονέων και των αδελφών των ασθενών.
  • Ομάδες ευαισθητοποίησης των γονέων σε θέματα εφηβείας
  • Εργαστήρια δημιουργίας για εφήβους και νέους ενήλικες ασθενείς
  • Ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης νέων επιβιωσάντων
  • Ομάδες εκπαίδευσης και εποπτείας ιατρών και νοσηλευτών σε θέματα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας στην εφηβεία.
  • Ομάδα εκπαίδευσης και εποπτείας επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε θέματα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας στην εφηβεία.

Επικοινωνία

Αναστασίου Τσόχα 18, Αθήνα 115 21
Τηλ.: +302103826600
keyeepso@cancerhellas.org
https://cancerhellas.org/

2021 Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format