Ethnic Festival

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Φεστιβάλ

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε το Σεπτεμβριο του 2019 στην Αλεξανδρούπολη.
Η συνεργασία του ΕΜΘ με τον φορέα Αρσις Ξενώνας Ελλή συνεχίζεται εδώ και χρόνια, η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να μην υλοποιηθεί ξανά αυτούσια αλλά μπορούν να σχεδιαστούν δράσεις με την ίδια φιλοσοφία και μεθοδολογία ανάλογα πάντα με τις εκάστοτε ανάγκες κάθε ομάδας που υπάρχει στον ξενώνα. Είναι το ίδιο ρευστό όπως και η ομάδα. 

Όνομα του οργανισμού

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Πόλη και χώρα

Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Οι φιλοξενούμενοι του ξενώνα Ελλή κατάφεραν να συστήσουν τις χώρες καταγωγής τους στο κοινό της πόλης που τους φιλοξενεί, με τον πλέον ευχάριστο τρόπο.
Μουσικές, αρώματα, γεύσεις και διαδραστικές εμπειρίες μας ταξίδεψαν στην Αλγερία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κονγκό, το Κουβέιτ, το Πακιστάν και τη Συρία, με αφετηρία την Ελλάδα.
Οι φιλοξενούμενοι παρέσυραν τους επισκέπτες σε μια γιορτή με πολύ χορό, πολύ κέφι και ζωντάνια και αντελήφθησαν την συμμετοχή του κόσμου, ως τιμή στη χώρα καταγωγής και τις πολιτιστικές καταβολές τους καθενός, την οποία ανταπέδωσαν με τον τρόπο που ξέρουν τα παιδιά και οι έφηβοι: την προσφορά
θετικής ενέργειας.
Το ΑΡΣΙΣ Ethnic Festival διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, με το οποίο ο ξενώνας «Έλλη» συνεργάζεται από καταβολής του και την υποστήριξη της Π.Ε. Έβρου. 

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Οι 26 φιλοξενούμενοι μας παρακολούθησαν μία σειρά από βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια που είχαν ως πρώτο στόχο να γνωρίσουν ο ένας την κουλτούρα του άλλου, αλλά και την τοπική και εν τέλει να δημιουργήσουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους και μέσω αυτού να επικοινωνήσουν με την τοπική κοινωνία. Ο κώδικας επικοινωνίας «χτίστηκε» μέσα από το φαγητό, τους ήχους και τα αρώματα κάθε ομάδας που ενώθηκαν στο παζλ με τελικό αποτέλεσμα το 1o Ethnic Festival δομήθηκε σε επτά προπαρασκευαστικές συναντήσεις και την τελική ημέρα του φεστιβάλ με την πραγματοποίηση μιας ολοήμερης γιορτής.
Το φεστιβάλ είχε 4 σταθμούς οργανωμένους από την ομάδα δράσης:
FOOD STATION (γευσιγνωσία με συνδιαστικές συνταγές από τις 7 χώρες καταγωγής της ομαδας δράσης)
SELFIE STATION (κάλεσμα στο κοινό να βγάλει φωτογραφία με τα διακοσμημένα από κάθε χώρα κάδρα μας)
MUSIC STATION (επιλεγμένες μουσικές από την ομάδα δράσης)
DID YOU KNOW STATION (αγνωστά στοιχεία για τις 7 χώρες παρουσίασης )

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Η ομάδα: Ali, Ahmad, Mohamad, Pesman, Mubaseer, Adnan, Saleh, Sabrula, Ismail, Naseer, Shawaiz, Yasseen, Nabeel, Ehtesham, Assad, Safatullah, Meraj, Bilal, Saief, Walid, Sabah, Saad, Ali, Asgar, Jangeer, Didi, Ahmad Άννα, Αλέξανδρος, Γεωργία, Γιασεμίν, Γρηγόρης, Δάφνη, Δώρα, Ελένη, Θέμης, Κατερίνα, Λίτσα, Λιάνα, Ντάνυ, Ρόι, Σταυρούλα, Στέλλα

Σχεδιασμός & υλοποίηση: Βαλεντίνα Σωκράτους Υπ. ΕΜΘ
Επιμέλεια - συντονισμός: Βάνα Πέππα, Άρσις
Επικοινωνία : Δημοσθένης Μαζαράκης, Άρσις

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν στην διαδικασία ενεργοποίησης και εμπλοκής των φιλοξενουμενών. Πέρα από το γλωσσικό εμπόδιο (4 παράλληλοι μεταφραστες) το να γίνει ενδιαφέρον ενα φεστιβάλ που απαιτεί από εσένα να δώσεις χρόνο και να δεσμευτείς χρειαστηκε χρόνος και επιμονή από την εμψυχώτρια.
Ο περιορισμένος προυπολισμός της δράσης δεν έδωσε τη δυνατότητα παραγωγής τόσον εδεσμάτων όσο του κόσμου που ήρθε στο φεστιβαλ. Κάτι που σχολιάστηκε από τους επισκέπτες του φεστιβάλ. 

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

O σχεδιασμός της δράσης έγινε με γνώμονα τις πολλαπλές ανάγκες της ομάδας και του πλαισίου και έχοντας ως βασική προϋπόθεση την θετική εμπειρία της ομάδας στο κομμάτι διοργάνωσης, συνεργασίας, έκφρασης και επικοινωνίας τόσο ανάμεσα τους όσο και σε σχέση με την τοπική κοινωνία.
Τα 7 εργαστήρια που προηγήθηκαν του φεστιβάλ έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στην ομάδα να συνεργαστεί, να μοιραστεί και να προτείνει δείχνωντας άγνωστες πτυχές του ευατού τους και της ταυτότητας τους.
Η συμμετοχή του κοινού της πόλης μας έδειξε πως μέσα από οικεία παγκόσμια μέσα επικοινωνίας οπως το φαγητό και η μουσική μπορούμε να έρθουμε ποιο κοντα με τον άγνωστο άλλο και να συνυπάρξουμε γιορτάζοντας τα κοινά μας και δημιουργούντα νέους κώδικες μαζι.
Η ομάδα των φιλοξενούμενων ήταν όλοι αγόρια, αρκετά από αυτά δεν είχαν συμμετάσχει ξανά σε κάτι παρόμοιο όπου θα απαιτούσε από αυτούς να παράξουν ένα πολιτιστικό έργο με προσωπική έργασια και αποδοχή της ισότημης παρουσιάσης όλων των χωρών που αποτελούσαν την ομάδα. Ισως το αποτέλεσμα ήταν η ενεργοποίηση τους για συμμετοχή ειδικά λόγω ηλικίας (80% έφηβοι).
Πέρα από το φεστιβάλ παρηχθηκε και ενα μικρό βιβλιαράκι με την παρουσιάση του φεστιβάλ και τις συνταγές και τα άγνωστα στοιχεία από κάθε χώρα που παρουσιάστηκε με στόχο τη προώθηση αυτής της προσπάθειας των συμμετεχόντων. 

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Ο σχεδιασμός της δράσης είναι η καινοτομία της πρακτικής, δίνει στους συμμετέχοντες τον ασφαλή χώρο και χρόνο για να δημιουργήσουν, να μοιραστούν και να διαλέξουν με ποια μέσα θέλουν να τολμήσουν να εκτεθούν σε δημόσιο χώρο και να μοιραστούν με την τοπική κοινωνία της Ελλάδας ένα δικό τους κομμάτι.
Η επιλογή των 4 σταθμών του φεστιβάλ έγινε με συμπερηλιπτικές μεθόδους σχεδιασμού, η ίδια η ομάδα αποφάσισε εξολοκλήρου το περιεχόμενο αλλά και το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα με μικρή υποστήριξη από την εμψυχωτρια. Έτσι και το αίσθημα της περηφανίας και της ιδιοκτήσιας ως προς το τελικό απότελεσμα ήταν εμφανές.

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Από τον φορέα Άρσις Ξενώνας Έλλη. 

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Ιστοσελίδα και των φορέων. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τοπικά Κανάλια. Δελτίο Τύπου. Αφίσα/προσκλήσεις

Οργάνωση

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Μη κερδοσκοπικός οργανισμός

Θράκη, τοπική ιστορία, διαπολιτισμικότητα, πολιτισμός, τέχνες, έρευνα, εκπαίδευση, κοινωνικό έργο, πολιτιστική επιχειρηματικότητα, παραδοσιακές τεχνικές.

Επικοινωνία

14ης Μαιού 63, 68100,  Αλεξανδρούπολη
vsokratous@emthrace.org
www.emthrace.org

2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format