Θερινό Σχολείο Οπτικής Εθνογραφίας
Summer School on Visual Ethnography

1 / 9
Ethnofest & Netherlands_Institute_Summer_School 2019
First Meeting
2 / 9
Ethnofest & Netherlands_Institute_Summer_School 2019
Walks
3 / 9
Ethnofest&Netherlands_Institute_Summer_School
Group_meetings
4 / 9
Ethnofest & Netherlands_Institute_Summer_School_
Festival_Screenings
5 / 9
Ethnofest&Netherlands_Institute_Summer_School_
Editing
6 / 9
Ethnofest & Netherlands_Institute_Summer_School 2019_
Course
7 / 9
Ethnofest & Netherlands_Institute_Summer_School 2019_
Film_still_2015 (2)
8 / 9
Film_still_2015
9 / 9
Film_still_2016

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Εργαστήριο 

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Το θερινό σχολείο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και με εξαίρεση το 2020 που αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, συνεχίζει να πραγματοποιείται.

Όνομα του οργανισμού

Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών - Ethnofest

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Το Ethnofest σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Αθήνας και πανεπιστήμια διοργανώνει από το 2015 ένα εντατικό Θερινό Σχολείο (Summer School) για την Οπτική Εθνογραφία. 

To πρόγραμμα διαρκεί τρεις εβδομάδες και συμμετέχουν 30 φοιτητές και φοιτήτριες από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά διαλέξεων, εργαστηρίων πάνω σε θέματα μεθοδολογίας της επιτόπιας έρευνας, της οπτικής ανθρωπολογίας και των βασικών αρχών κινηματογράφησης και μοντάζ με κατάληξη μια πρακτική άσκηση η οποία είναι μια ταινία-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους γυρισμένη σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Η ομάδα του προγράμματος παρέχει την επιστημονική επιμέλεια και σε συνέχεια την απαραίτητη προβολή, αφού οι ταινίες τους προβάλλονται λίγους μήνες αργότερα, σε ειδική ενότητα του Φεστιβάλ ενώ ταξιδεύουν σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου.

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Ο στόχος της προσπάθειας είναι να προσφέρει μια επισκόπηση της τρέχουσας συζήτησης και έρευνας πάνω στην πολυμεσική εθνογραφία και την οπτική ανθρωπολογία, να δώσει στους φοιτητές μια πρώτη εμπειρία κινηματογράφησης και συγχρόνως να αναδείξει τρέχοντα κοινωνικά θέματα σε ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο και πολυεπίπεδο αστικό περιβάλλον. 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Ομαδική Εργασία 

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Η κάθε εργασία έχει τις δικές της δυσκολίες και η κάθε ομάδα αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες σε σχέση με την πρόσβαση και αποδοχή συμμετοχής της εκάστοτε κοινωνικής ομάδας στα έργα. Η εμπειρία σε σχέση με τη μεθοδολογία της επιτόπιας έρευνας και των τρόπων προσεγγισης είναι μια πολύ σημαντική διάσταση. 

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Στις μέρες μας, η πολυμεσική εθνογραφία και η οπτική ανθρωπολογία έχει γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο για όλους και όλες που ασχολούνται με την εθνογραφική έρευνα, οπτική ανάλυση, σπουδές υλικού πολιτισμού ή κριτική ενασχόληση με το σινεμά, τη φωτογραφία και άλλες μορφές πολιτιστικής έκφρασης. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία εστιάζει στην θεωρία της οπτικής ανθρωπολογίας και του εθνογραφικού κινηματογράφου στο αστικό περιβάλλον ενω ταυτόχρονα επεκτείνεται σε πρακτικό επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία των ταινιών των φοιτητών. Η κινηματογραφική παραγωγή αυτή εμπλουτίζει τον διάλογο γύρω από την σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης, αφού οι ποικίλες θεματικές που διαλέγουν κάθε χρόνο οι φοιτητές εγείρουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, αποτυπώνουν την οπτική τους για τις πολλές «ελληνικές πραγματικότητες» με καινοτόμους τρόπους. Συγχρόνως κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι κοινωνικές ομάδες που εμπλέκονται στη διαδικασία βρίσκουν έναν διαφορετικό τρόπο να αναδείξουν τη δική τους πλευρά για τα προσωπικά και κοινωνικά ζητήματα που βιώνουν. Το πρόγραμμα καταλήγει να αναδεικνύει με δημιουργικό, καλλιτεχνικό και πειραματικό τρόπο, προκαταλήψεις και στερεότυπα της αθηναϊκής (και όχι μόνο) κοινωνίας.

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Οπως σημειώνουμε σήμερα η πολυμεσική εθνογραφία και η οπτική ανθρωπολογία αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο και εργαλείο για όλους και όλες που ασχολούνται με την εθνογραφική έρευνα, οπτική ανάλυση, σπουδές υλικού πολιτισμού ή κριτική ενασχόληση με το σινεμά, τη φωτογραφία και άλλες μορφές πολιτιστικής έκφρασης.Το πρόγραμμα ακολουθεί όλες τις νέες τάσεις στην κοινωνική έρευνα και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων για να καταφέρει να συνδέσει το διαχρονικό ζήτημα της ανάδειξης και καταπολέμησης προκαταλήψεων και στερεοτύπων μέσα από την εφαρμογή νέων μεθόδων και εφαρμογών της κοινωνικής έρευνας.

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει δίδακτρα αλλά και οι δυο οργανισμοί διαθέτουν ιδίους πόρους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι χορηγοί ή/και οικονομικοί υποστηρικτές.

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Το πρόγραμμα διαχέεται από όλα τα μέσα προβολής της εταιρείας μας και των συνεργατών καθώς και από τα μέσα προβολής του φεστιβάλ καθώς οι ταινίες προβάλλονται λίγους μήνες αργότερα, σε ειδική ενότητα του Φεστιβάλ ενώ ταξιδεύουν σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου. Στη πορεία προσπαθούμε να βρούμε και άλλους τρόπους διάχυσης της πρακτικής μας.

Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών - Ethnofest

AMKE

Ομάδες-στόχοι 

Οι διάφορες δράσεις της εταιρείας έχουν και διαφορετικούς στόχους σε σχέση με τις κοινωνικές ομάδες-στόχοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε: μαθητές-φοιτητές-κοινωνικοί επιστήμονες-καθηγητές πανεπιστημίου-σκηνοθέτες-ευρύτερο κοινό που παρακολουθεί κινηματογράφο και ντοκιμαντέρ-κοινότητες μεταναστών.

Πεδία δράσης/ Θέματα 

Κοινωνική Έρευνα, Εκπαίδευση, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Οπτική Ανθρωπολογία, Ψηφιακή αφήγηση, Πολυμεσική Εθνογραφία, Εθνογραφικός Κινηματογράφος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου. 

Επικοινωνία

Έβρου 14, 11527, Αθήνα
Τηλ.:+2107717544
email: aivaliotis@ethnofest.gr
https://www.ethnofest.gr

2021 Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format