«Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...»

Εκδηλώσεις στην πόλη μας για το ρεμπέτικο 

2 - 4 Δεκεμβρίου 2022


φωτογραφία : Αρχείο Μυζίκου 


ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

  "Σπασμένος ήχος" 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

21.00 


ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

«Το ρεμπέτικο στην Πρέβεζα και αλλού»

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

10.00-13.30



ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ


με τους Απτάληδες

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, 21.00


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 

για το ρεμπέτικο τραγούδι

Σάββατο 3  Δεκεμβρίου 18.00-20.00 & Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 , 11.00-13.00 μμ

Το «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» είναι ένα πολυσυλλεκτικό επιμορφωτικό εγχείρημα, που με αφορμή την εγγραφή του ρεμπέτικου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2016 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, επιχειρεί να παρουσιάσει το Ρεμπέτικο και την ιστορία του στον ελλαδικό χώρο και στην Πρέβεζα.

Το εγχείρημα θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου μέσα από πρωτότυπες παρουσιάσεις σε ένα διαθεματικό συμπόσιο, με προβολές ταινιών, συναυλία με τους ρεμπέτες μουσικούς της πόλης, ένα εργαστήριο για το ρεμπέτικο τραγούδι, την προβολή αρχειακού υλικού που προέρχεται από έρευνα στην τοπική μουσική κοινότητα και την ιστορία της και ένα αναμνηστικό ημερολόγιο με επιλεγμένες φωτογραφίες από το αρχειακό υλικό.
Το εγχείρημα σχεδιάστηκε από την Φωτεινή Παπαχατζή,Artifactory, τον επιστημονικά υπεύθυνο κ. Πέτρο Τσολάκη και συνεργάτες και υποστηρίζεται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας.  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας , 21.00 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "Σπασμένος ήχος" 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συνδημιουργό της ταινίας Ανέστη Μπαρμπάτση

Η προβολή θα γίνει με προσκλήσεις που διατίθενται με ένα μήνυμα στο communication@artifactory.eu ή στο 6973447018

Παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη του μπουζουκιού, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια ιστορική, μουσική επισκόπηση, καθώς και μια πολιτισμική και κοινωνική αποτύπωση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του οργάνου, σε συνδυασμό με σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ταυτότητα ταινίας:
Ιδέα: Ανέστης Μπαρμπάτσης
Σενάριο: Ανέστης Μπαρμπάτσης-Φοίβος Κοντογιάννης
Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης
Έρευνα-Αρχισυνταξία-Μουσική επιμέλεια: Ανέστης Μπαρμπάτσης

Ελλάδα,2021.  Διάρκεια:80΄

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022,  Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας 

ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Ρεμπέτικο στην Πρέβεζα και αλλού»                                                                                                                                                                              

Το συμπόσιο φιλοδοξεί να γνωστοποιήσει μια σειρά ζητημάτων και πτυχών γύρω από το συγκεκριμένο είδος μουσικής που αφορούν στη μουσικοποιητική του σύσταση, στην πορεία μετεξέλιξής του, στο έργο συνθετών, στα μουσικά όργανα που το συγκροτούν και στην κατασκευαστική τους παράλληλη εξέλιξη.

 Έτσι, έχουν κληθεί και θα παρουσιάσουν την πιο πρόσφατη δουλειά τους σύγχρονοι ερευνητές, συγγραφείς και οργανοποιοί που το έργο τους εναρμονίζεται με τις σύγχρονες μεθόδους της μουσικολογικής έρευνας και της έρευνας γύρω από την οργανοκατασκευή. Φιλοδοξούμε, μέσα από τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, να ενταθεί το ενδιαφέρον για το ρεμπέτικο τραγούδι στο κοινό που θα παρακολουθήσει αλλά και να το οδηγήσουμε σε έναν γόνιμο προβληματισμό.

10.00 - 10.30

Πέτρος Τσολάκης Το ρεμπέτικο στη δισκογραφία,   Επιστημονικά υπεύθυνος του Συνεδρίου, μουσικολόγος (συγγραφέας του βιβλίου “ Το Ρεμπέτικο στην Δισκογραφία - Ερμηνευτική οπτική μιας διαρκούς εξέλιξης” για τη Δισκογραφία και το Ρεμπέτικο τραγούδι)

Με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του εισηγητή επιχειρείται μία συνοπτική παρουσίαση των βασικών ζητημάτων που πραγματεύεται το βιβλίο και που αφορούν στην προβολή του δισκογραφικού μηχανισμού ως έναν ισχυρό παράγοντα επιρροής πάνω σε ένα καλλιτεχνικό έργο που πηγάζει από την προφορική πολιτιστική παράδοση όπως το ρεμπέτικο τραγούδι. Ως ξεχωριστό παράδειγμα έρευνας επιλέχθηκε το προπολεμικό ηχογραφημένο έργο του Μάρκου Βαμβακάρη με στόχο τον εντοπισμό εκείνων των στοιχείων εξέλιξης που φαίνεται να οφείλονται στην δισκογραφική βιομηχανία της εποχής. Η παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αναδειχθεί η μουσική προσωπικότητα του συνθέτη και επιπλέον να αποδομήσει μια σειρά ιδεοληψιών για τον ίδιο και το ρεμπέτικο τραγούδι.

10.30-11.00

Αικατερίνη-Μυρτώ Φατούρου  Το ακορντεόν στο Ρεμπέτικομουσικολόγος-μουσικός               

Η εισήγηση αυτή θα εστιάσει στη θέση του ακορντεόν στο Ρεμπέτικο τραγούδι, ενώ θα δούμε και την πορεία της αρμόνικας- πρόγονο του ακορντεόν, η οποία αντικαταστάθηκε από αυτό. Παράλληλα θα εστιάσουμε στους μουσικούς που το καθιέρωσαν με την τεχνική και την αισθητική τους, όπως οι Αντώνης Αμιράλης, ο Μιχάλης Τρίμης και ο Νίκος Κουλαξίζης.

11.00 - 11.30

Σπήλιος Κούνας Πιέσατε «σίγαση» στη μουσική, ας συζητήσουμε για τη λαϊκή μουσική μουσικολόγος, διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η ανακοίνωση αφορά την κριτική ανάγνωση των τρόπων με τους οποίους μελετήθηκαν τα λαϊκά μουσικά ιδιώματα. Η μεθοδολογία της συζήτησης σχετικά με τις λαϊκές μουσικές, η οποία αναδύθηκε σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου έπειτα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και εκτυλίχθηκε κατά βάση στους κύκλους του εγγράμματου κόσμου, διαποτίστηκε από ιδεολογικά κίνητρα σε βαθμό ώστε να υποτιμηθούν ή να αγνοηθούν εντελώς τα πραγματικά χαρακτηριστικά των μουσικών ειδών. Είτε διαμέσου της προσπάθειας σύνδεσης με το παρελθόν, άλλοτε λόγω της αντιμετώπισής τους ως το αποτέλεσμα της διασποράς εξωγενών μουσικών ειδών, οι λαϊκές μουσικές προσεγγίστηκαν μέσα από οπτικές οι οποίες αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τις ιδιότυπες και πολυσχιδείς ταυτότητες των λαϊκών μορφωμάτων.

11.30 -12.00

Διάλειμμα

12.30 -13.00

Ανέστης Μπαρμπάτσης  Μπαγιαντέρας-Δημήτρης Γκόγκος, Προπολεμική περίοδος μουσικός-μουσικολόγος

Ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1903. Μεγαλώνοντας στο Χατζηκυριάκειο, βίωσε την πρώιμη περίοδο της πορείας και της εξέλιξης του «πειραιώτικου» ρεμπέτικου με βάση το μπουζούκι. To πλαίσιο μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε και η μουσική του πορεία τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του. Η εισήγηση που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο εστιάζει στην παρουσίαση και ανάλυση της προπολεμικής δημιουργίας του συνθέτη (1934-1940), ενώ παραθέτει σημαντικά τεκμήρια σχετικά με τη ζωή και το έργο του τα οποία στοιχειοθετούν την πορεία του και δημοσιεύονται για πρώτη φορά. 

13.00-13.30

Στέλιος Ποϊκλής  Το μπουζούκι στο ρεμπέτικο: η κατασκευαστική εξέλιξη του οργάνου από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα  μουσικός οργανοποιός

Η εισήγηση επικεντρώνεται στην ιστορία του μπουζουκιού όσο αφορά την εξέλιξη του κατασκευαστικά κατά την πάροδο των χρόνων, καθώς και τον πρωταγωνιστικό του ρολο στις αστικές λαϊκές ορχήστρες και τις ανάγκες που προκείπτουν από αυτό . Σημαντική είναι και η αναφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή του οργάνου και πως αυτά
μεταβλήθηκαν ανά καιρούς. Στα πλαίσια τις κατασκευαστικής μεταβολής ,σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν και οι ίδιοι οι οργανοπαίκτες σε συνεργασία πάντα με τους κατασκευαστές, αλλά και ο δανεισμός στοιχείων κατασκευής από άλλα όργανα. Μέσω της παρουσίασης τίθενται ερωτήματα όπως: Τελικά ποιές είναι οι ανάγκες που οδηγούν στην κατασκευαστική μεταβολή ενός οργάνου; Γιατί δεν υπάρχουν χρηστικά μπουζούκια μεγάλης ηλικίας σε σχέση με άλλα όργανα (π.χ. βιολί, μαντολινό); 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου Μεγάλη Συναυλία με τους Απτάληδες , Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας,  21.00 

Η Μεγάλη Συναυλία του αφιερώματος παρουσιάζει τους Απτάληδες, που δραστηριοποιούνται στην πόλη εδώ και 30 χρόνια, σε μια συναυλία αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι. Όλοι μαζί, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν το τραγούδι που αγαπούν αλλά και τη δική τους προσπάθεια όλων αυτών των ετών.

Οι μουσικοί προέρχονται από το Άνω Βλαντό ένα παραδοσιακό καφενείο της περιοχής που κλείνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας .

Συμμετέχοντες:

  • Βαγγέλης Κώστας,  Μπουζούκι
  • Δημήτρης Κώστας, τραγούδι
  • Γιούλα Κώστα , τραγούδι
  • Αγγελική Φαραού πιάνο
  • Σπύρος Βάσης, κιθάρα
  • Πέτρος Τσολάκης, Μπουζούκι

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου  και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης, 12-2 μμ

Εργαστήριο για το Ρεμπέτικο Τραγούδι με την Αικατερίνη-Μυρτώ Φατούρου, μουσικολόγο-μουσικό

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 18.00-20.00

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 11.00-13.00

Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηρίου Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

Το εργαστήριο θα εστιάσει στο ρεπερτόριο του Ρεμπέτικου τραγουδιού. Κατα τη διάρκεια του εργαστηρίου θα γνωρίσουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα συνθετών που καθιέρωσαν το Ρεμπέτικο. Θα ανακαλύψουμε την ποικιλία στους ρυθμούς, τις μελωδίες και τα μοτίβα κάθε σύνθεσης, και θα δοθεί μια βασική θεωρητική κατάρτιση από όλη την περίοδο του Ρεμπέτικου.

Απευθύνεται σε μαθητές αρχάριου και μεσαίου επιπέδου, οργάνου και φωνητικής, αλλά και σε όσους έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον για το ρεπερτόριο του Ρεμπέτικου. Προεραιτική η ανάγνωση παρτιτούρας.

Διάρκεια εργαστηρίου: Δύο 2ωρα
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Το ημερολόγιο παρουσιάζει 12 φωτογραφίες που επιλέχθηκαν μετά από το ανοιχτό κάλεσμα στην Πρεβεζάνικη κοινότητα φωτογραφίες και την εξιστόρηση καθημερινών αλλά και ειδικών γεγονότων της ζωής στην περιοχή σχετικές με το ρεμπέτικο και την ιστορία του στην πόλη. 

Σεπτέμβριος -Οκτώβριος 2022

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ 

Η οργανωτική επιτροπή προσκαλεί το Πρεβεζανικό κοινό να συμμετέχει στο έργο .

Το «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» είναι ένα συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που θα αναδείξει γνωστές και άγνωστες πτυχές του ρεμπέτικου στην Πρέβεζα μέσα από τις φωτογραφίες και την εξιστόρηση καθημερινών αλλά και ειδικών γεγονότων της ζωής στην περιοχή. Οικογενειακές στιγμές, πανηγύρια , γλέντια, γάμοι, κηδείες, εκδρομές, αναμνηστικές φωτογραφίες : o μόνος περιορισμός είναι η άμμεση ή έμμεση σχέση με το μουσικό είδος και η τοποθεσία. Επιπλέον, Το «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν άλμπουμ φωτογραφιών από τις «παλιές ημέρες» που μπορούν να ψηφιοποιηθούν, διασώζοντας έτσι την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Καλούνται οι κάτοικοι της Πρέβεζας και των γύρω περιοχών να συμμετάσχουν, υποβάλλοντας τις αγαπημένες τους φωτογραφίες. 

Οι φωτογραφίες θα ψηφιοποιηθούν και θα επιστραφούν στους κατόχους. 

12 φωτογραφίες που θα επιλεχθούν θα κοσμήσουν το ημερολόγιο «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» που θα διανεμηθεί στο διαθεματικό Συμπόσιο. Όλες οι φωτογραφίες θα προβάλλονται στην διάρκεια του Συμποσίου και της Συναυλίας. 

Τρόπος συμμετοχής: Οι φωτογραφίες καθώς και οι ιστορίες που τις συνοδεύουν (προαιρετικά) μπορούν να σταλούν στο email της Artifactory photini@artifactory.eu ή κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. : 26820 61481, κιν. : 6973447018 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2022. Στην συνέχεια θα ψηφιοποιηθούν και θα  επιστραφούν στον κάτοχο τους. Τις φωτογραφίες συνοδεύει ένα αρχείο με τα παρακάτω στοιχεία (ή συμπληρώνεται στην παραλαβή):

  • Όνοματεπώνυμο και τηλ. επικοινωνίας του φωτογράφου/ κατόχου της εικόνας
  • Λεζάντα της φωτογραφίας (τίτλος)
  • Ημερομηνία/Χρονολογία λήψης
  • Ονόματα φωτογραφούμενων και τοποθεσιών
  • Κείμενο ( προαιρετικά).

Φωτογραφίες που είναι ήδη ψηφιοποιημένες (300dpi) μπορούν να σταλούν στο email photini@artifactory.eu. Εθελοντές που επιθυμούν να εμπλακούν στο έργο μπορούν να επικοινωνήσουν στο e‐mail: photini@artifactory.eu. 

Όλα τα άυλα δικαιώματα των φωτογραφιών παραμένουν στον φωτογράφο, εκτός από τα δικαιώματα της προβολής και της διανομής των φωτογραφιών στην ιστοσελίδα του έργου και την άδεια για επανεκτύπωση για την ανάγκη του ημερολογίου καθώς και για την προβολή τους στις μέρες των εκδηλώσεων. 

Πληροφορίες
Φωτεινή Παπαχατζή, τηλ.6973447018

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια τους και την ανταπόκριση στο καλέσμα μας τους Ανδρέα Καρζή, Παναγιώτη Νούσια, Βάσω Μυζίκου, Σπύρο Σκλαβενίτη, Γενικά Αρχεία του Κράτους Πρέβεζα


Διοργάνωση 

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format