"Η εκπαιδευτική διαδικασία της Υποκριτικής 
ως μέσο αποδοχής της διαφορετικότητας"

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Δραματικές τέχνες (Δράμα και Κωμωδία)

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Μετά την εκπαίδευσή μου στην Αμερικάνικη Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στην Νέα Υόρκη το 2001, ξεκίνησε η εφαρμογή αυτής της πρακτικής και η εντρύφηση σε αυτήν. Κατόπιν αποφοίτησης από το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό στο Natural Health Science, ενσωμάτωσα ασκήσεις αναπνοών, ορίων και αυτοπεποίθησης, δημιουργώντας ένα πιο ισχυρό εκπαιδευτικό πυρήνα. Εφαρμόζεται με προσθέσεις και βελτιώσεις από το 2007 όπου και συνέθεσα τις δύο προαναφερθείσες σπουδές. Αυτό το έργο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τρεις φορές σε κύκλους τριμήνων στο "Θέατρο των Αλλαγών" όπου και εργάζομαι ως δασκάλα υποκριτικής με ειδικότητα πάνω στην τεχνική αυτή για την σκηνή και την κάμερα.

Όνομα του οργανισμού

Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Η Υποκριτική του Σάνφορντ Μάιζνερ, είναι μια πρακτική που οι συμμετέχοντες εργάζονται πάνω στην αναγνώριση και την αποδοχή του διαφορετικού, μέσα από το πρώτο στάδιο της επικοινωνίας τους που είναι σιωπή και το βλέμμα. Σύμφωνα με την μεθοδολογία της, η άσκηση ονομάζεται "Επανάληψη". Αυτό δημιουργεί μια ευθυγράμμιση στις ενέργειες των μελών μιας ομάδας και η εφαρμογή της γίνεται ανά δύο άτομα. Έτσι, εμβαθύνει η "άφωνη" επικοινωνία και τα μέλη συντονίζονται με την ενέργεια της αυτόματης αποδοχής. Ξεκινά με την μηχανική επικοινωνία, δηλαδή την τυπική και στερεότυπη έκφραση και εκδήλωση του μέλους, περνά από την πρώτη ουσιαστική επαφή, μεταφέρει το ενδιαφέρον της στην δύναμη του "Εδώ και Τώρα", (κατά Ε. Τόλλε - "Η Δύναμη του Τώρα") και ολοκληρώνεται με την "εσωτερική" επικοινωνία των μελών μέσα από την "Σύνδεση" που επιτυγχάνεται λόγω απόλυτης αποδοχής του άλλου, χωρίς ταύτιση στο συναίσθημα ή χειρισμό της προσωπικότητας. 

-Αυτοσχεδιασμοί και το Ανθρώπινο στοιχείο. Η ομάδα εργάζεται ανά δύο μέλη και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την Επανάληψη της επικοινωνίας, δημιουργούν σχέσεις και αισθήματα φιλίας και σύνδεσης. Όλα τα μέλη της ομάδας εργάζεται ανά δύο και όλοι εργάζονται και συνδέονται με όλους. Ακολουθεί το δημιουργικό παιχνίδι που αναπτύσσεται λόγω σύνδεσης και εμπιστοσύνης και "στήνεται" μια ιστορία στην οποία συμμετέχουν όλοι ισότιμα. 

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Η "Επανάληψη" δημιουργεί μια ευθυγράμμιση στις ενέργειες των μελών μιας ομάδας και η εφαρμογή της γίνεται ανά δύο άτομα. Έτσι, εμβαθύνει η "άφωνη" επικοινωνία και τα μέλη συντονίζονται με την ενέργεια της αυτόματης αποδοχής. Ξεκινά με την μηχανική επικοινωνία, δηλαδή την τυπική και στερεότυπη έκφραση και εκδήλωση του μέλους, περνά από την πρώτη ουσιαστική επαφή, μεταφέρει το ενδιαφέρον της στην δύναμη του "Εδώ και Τώρα", (κατά Ε. Τόλλε - "Η Δύναμη του Τώρα") και ολοκληρώνεται με την "εσωτερική" επικοινωνία των μελών μέσα από την "Σύνδεση" που επιτυγχάνεται λόγω απόλυτης αποδοχής του άλλου, χωρίς ταύτιση στο συναίσθημα ή χειρισμό της προσωπικότητας. 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Η καλλιτέχνιδα Όλγα Τζωρτζ (Μουγκογιάννη)

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Προβλήματα δεν έχουν προκύψει καθώς είναι σχεδιασμένη να είναι κατανοητή σε κάθε συμμετέχοντα. Αυτό που αποκόμισα είναι ότι η πρακτική αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσει κάθε ανθρώπινη διάθεση καθότι έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, επικοινωνιακό και όχι καλλιτεχνικό. Στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και την αλήθεια της στιγμής. Με την υπομονή που αναπτύσσεται μέσα στις ασκήσεις και την εκδήλωση της ευγνωμοσύνης, εξασφαλίζει την γαλήνη και την εσωτερικότητα στα μέλη της, όταν εφαρμόζεται.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Η εκπαιδευτική μέθοδος του Σ. Μάιζνερ είναι βασισμένη στην ανθρώπινη υπόσταση των σχέσεων. Αυτό προκύπτει από τις γέφυρες που δημιουργούν οι συγκεκριμένες ασκήσεις της πρακτικής. Το αντίκτυπο είναι η δύναμη και η αυτοπεποίθηση που αναπτύσσεται μεταξύ των συμμετεχόντων λόγω αναγκαιότητας ειλικρίνειας και αποδοχής που εκδηλώνεται μεταξύ τους. Έτσι, μαθαίνουν να έχουν αντίληψη των ορίων στην σχέση που βιώνονται μέσα στον αυτοσχεδιασμό και την έννοια της άμιλλας που απαιτείται για να υπάρχει εμπιστοσύνη και αναγνώριση του διαφορετικού. 

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Είναι απόλυτα καινοτόμος διότι είναι σχεδιασμένη να απελευθερώνει το άγχος και την αγωνία των μελών που συμμετέχουν. Αναδύει όλες τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιτευχθεί η βαθύτερη επικοινωνία και συνεργασία. Η έμπνευση έρχεται αυθόρμητα στα μέλη κατά την διάρκεια της άσκησης και τονώνει το ηθικό και την χαρά που βιώνουν μεταξύ τους. Συχνά, οι συμμετέχοντες έχουν την τάση να ευχαριστούν ο ένα τον άλλον και να αγκαλιάζονται στο τέλος της Επανάληψης. 

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Η χρηματοδότηση του Humade Crafts στηρίζεται από τις πωλήσεις των αντικειμένων που παράγονται στα εργαστήρια της Αλληλεγγύης Λέσβου, σε δωρεές ιδιωτών που επιθυμούν να στηρίξουν το project και σε χορηγίες από συμμετοχή σε προγράμματα.  

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Με συχνές παρουσιάσεις σε δωρητές και ενδιαφερόμενους, συμμετοχές σε φεστιβάλ, και συνεργασίες με άλλους οργανισμούς. Επίσης διαδικτυακά από τις ιστοσελίδες του οργανισμού.  

Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών

AMKE

Ομάδες-στόχοι 
θεατρικές ομάδες με στόχο την προώθηση νέων Ελλήνων δημιουργών στις δραματικές τέχνες και εφαρμογές

Πεδία δράσης/ Θέματα 
Δράσεις θεατρικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παραγωγές παραστασιακών τεχνών

Επικοινωνία

Πόρου 1, 11256 Αθήνα
Τηλ.: +306947218195
Email : acting.greece@gmail.com

2021 Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format