ο Χ é ν ο ς Project

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Εικαστικά

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

«Ο Χ é ν ο ς Project» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2016 μέχρι και το 2019. Ωστόσο, φέτος εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν λόγω πανδημίας, δεν ήταν εφικτό να συνεχιστεί η διοργάνωση ενός project που απευθύνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς. Αντίστοιχα, για τους ίδιους λόγους δεν μπόρεσε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο του Athens Pride 2020.

Όνομα του οργανισμού

Δίκτυο Τέχνης και Δράσης - Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Το 2016 διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο X é ν ο ς Project, που είχε σκοπό να βρει φωνή μέσα από τις προσπάθειες Ελλήνων εικαστικών, σχετικά με τις ετερότητες της ελληνική κοινωνίας που ζουν στο περιθώριο και υφίστανται πολλαπλό στιγματισμό. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν άλλα τρία με το πιο πρόσφατο να είναι το «Xenos Project (2019)–Φρύνη» που απευθυνόταν στους εργαζόμενους στο σεξ (ΕσΣ). Κατά τη διάρκεια του «Xenos Project (2019) – Φρύνη» πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση που ήταν καθημερινά προσβάσιμη για το κοινό που επισκεπτόταν τον χώρο. Τα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας των καλλιτεχνών για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΕσΣ. Στην έκθεση αυτή συμμετείχαν 22 εικαστικοί καλλιτέχνες αλλά και ακόμα 24 καλλιτέχνες στην παράλληλη δράση με τίτλο «Μία αξιοσέβαστη πόρνη» (04/06/2019-14/06/2019) που πραγματοποιήθηκε στον χώρο «Ορίζοντας Γεγονότων». Επιπλέον, παράλληλα με την εικαστική έκθεση και σε άλλο χώρο, πραγματοποιούνταν καθημερινά ομιλίες τόσο από ΕσΣ, όσο και από ακτιβίστριες και επιστήμονες με εμπειρία στο πεδίο. Επίσης, έγιναν προβολές 2 ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες από μετανάστριες/-ες ΕσΣ και από ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους, παρουσιάστηκε ιστορική αναδρομή της Φρύνης και του επαγγέλματος της πορνείας κατά την αρχαιότητα, ενώ υλοποιήθηκαν καλλιτεχνικά workshops κεραμικής.

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των ΕσΣ, υλοποιήθηκε η πρώτη εικαστική έκθεση στην Ελλάδα με θέμα «Εργασία στο σεξ». Στόχος ήταν η ενημέρωση του κοινού για τα δικαιώματα και τα προβλήματα της κοινότητας, η ανάδειξη της διαφοράς μεταξύ ΕσΣ και θυμάτων trafficking αλλά και η ισότιμη συμπερίληψή και συμμετοχή των ΕσΣ. Το project υλοποιήθηκε από τις 02-09/06/2019 στο Communitism στην Αθήνα πλαισιώνοντας τις δράσεις του Athens Pride 2019 και ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δικτύου Τέχνης και Δράσης με το Red Umbrella Athens, το οποίο συντονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος-Θετική Φωνή. 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Στη ΦΡΥΝΗ-Xenos Art Project συμμετείχαν οι εικαστικοί:

Τζίμης Ευθυμίου, Ανδρέας Γαβριηλίδης, Ελένη Καραγιάννη, Πανδώρα Καρτσωνάκη, Φαίδωνας Καλτσουνάκης, Σπύρος Κόικας, Λάζου Βίκυ, Λαλέ Γεωργία, Γιάννης Μακρίδης, Nakam Mohamed, Αφροδίτη Παπαδούλη, Δέσποινα Πανταζή, Γιάννης Ρουμπάνης, Μαρία Ράλλη, Maaike Sutterheim, Αγγέλα Σβορώνου, Ζωή Σεκλειζιώτη, Μαρία Στασινού, Wael Habbal, Σωσάννα Χατζίκου.

Επιμέλεια: Ελένη Καραγιάννη, Πανδώρα Καρτσωνάκη

Στην παράλληλη έκθεση “Αξιοσέβαστη πόρνη” συμμετείχαν οι εικαστικοί:

Κύρα Αλυγιζάκη- Κίμωνας Αξαόπουλος- Μαρία Αργυρακοπούλου- -Φανή Αχειμάστου- Ειρήνη Βαζούκου – Τζίμης Ευθυμίου – Eιρήνη Κουτρίδου, Σπύρος Κόικας, Βάσια Λεοντοπούλου- Δέσποινα Πανταζή- Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου- Στάθης Σωτήρχος- Κερασιά Τουλιάτου -Στάθης Φώτης- Αννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Σέντη Χανιαδάκη

Επιμέλεια: Δέσποινα Πανταζή

Στις Performances συμμετείχαν:
Άγγελος Σκούρτης
ΑΧΑΪΡΕΥΤΟΣ
Libertines
Αυτοσχεδιαστική
Lucia Bricco

Στο Art Video συμμετείχε:
Αdam Girl

Στο Ηχητικό Δρώμενο συμμετείχαν:
Παυλος Σουφλής-μουσική/Ιώ Αρματά-αφήγηση

Ομιλητές στη ΦΡΥΝΗ-Xenos Art Project: Ελένη Καραγιάννη, Μαρία Ξανθάκη, Πάολα Ρεβενιώτη, Δήμητρα Κανελοπούλου, Βίκυ Λάζου, Ελένη Γκίκα, Ηρακλής Σάσσαλος, Άννα Κουρουπού, Σίσσυ Αρσένη, Νίκος Φιτσιάλος, Πηνελόπη Τριανταφύλλου, Αντώνης Πούλιος, Αγγελική Σουγλέ.

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

  Όσον αφορά το «Xenos Project (2019) – Φρύνη», υπήρξε μεγάλη δυσκολία στην εύρεση χώρου που θα δεχόταν να φιλοξενήσει αυτό το project. Αυτό συνέβη εξαιτίας των στιγματιστικών αντιλήψεων της κοινωνίας που δυστυχώς έχουν εδραιωθεί και αναπαράγονται συνεχώς εις βάρος των εργαζομένων στο σεξ. Αντίστοιχα, δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθεί αυτό το project και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σίγουρα η έλλειψη χρηματοδότησης αυτού του project, επηρέασε και τα δύο προβλήματα που περιγράφηκαν προηγουμένως.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Το «Xenos Project (2019)–Φρύνη» αποτελεί μία βέλτιστη πρακτική, αφού το καινοτόμο αυτό project απευθύνθηκε σε μία κοινωνική ομάδα ανθρώπων εντελώς αποκλεισμένη. Κατάφερε να προσελκύσει κοινό και δημιούργησε ένα ασφαλές πλαίσιο συζήτησης, δίνοντας ουσιαστικά φωνή στις/στους ΕσΣ. Μάλιστα, πρόκειται για ένα βιωματικό project, καθώς έθεσε τους εικαστικούς ως συμμέτοχους και μάρτυρες στη ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων και όχι απλά αφηγητές των στερεοτύπων που επικρατούν για τους ίδιους. Ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα αποτέλεσε η ύπαρξη εργαστηρίου εικαστικής εμψύχωσης και ενδυνάμωσης στο κέντρο ημέρας του Red Umbrella Athens, το οποίο και συντόνιζαν εικαστικές εμψυχώτριες και ταυτόχρονα επιμελήτριες του «Xenos Project (2019)–Φρύνη». Στο χώρο αυτό οι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με την κοινότητα πριν προχωρήσουν στη δημιουργία του έργου τους.
Συνολικά, «ο Χ é ν ο ς Project» συνέβαλε σημαντικά στην ορατότητα ευάλωτων πληθυσμών, προήγαγε το σεβασμό στη διαφορετικότητά τους και έκανε γνωστές στο κοινό τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Όλα τα projects είχαν σημαντική απήχηση σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο μέσω της διάχυσης της πληροφορίας στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ. Το «Xenos Project (2019)–Φρύνη» είχε αντίκτυπο και διεθνώς, αφού κατάφερε να συμπεριληφθεί στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα δικαιώματα των ΕσΣ (NSWP), στην ανακοίνωση του σχετικά με τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα.

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Ανακεφαλαιώνοντας, το «Xenos Project (2019) – Φρύνη» ήταν μία «βιωματική» εικαστική έκθεση που ενθάρρυνε τους εικαστικούς να αλληλεπιδράσουν με την συγκεκριμένη κοινότητα, ώστε να κατανοήσουν την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού. Ήταν η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα με θέμα την εργασία στο σεξ, και είχε ως στόχο να μιλήσει πέρα από τα στερεότυπα. Ήταν μία σημαντική και διαφορετική ιδέα, καθώς συμμετείχαν σε διάφορες φάσεις του project (έργα, επιμέλεια, ομιλίες κ.α.) άνθρωποι της κοινότητας των εργαζομένων στο σεξ. Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε η ενίσχυση μιας απενοχοποιημένης απεικόνισης της εργασίας στο σεξ στα έργα καλλιτεχνών, αλλά και γενικά στις ομιλίες και στις παράλληλες δράσεις..

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

  Το Πρόγραμμα «Xenos Project (2019) – Φρύνη» ήταν αυτοοργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο, ομοίως και όλα τα «Xenos Project» που έχουν πραγματοποιηθεί.

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

 Η βέλτιστη αυτή πρακτική προωθήθηκε μέσω της δημιουργίας event στο facebook από τους συνδιοργανωτές, ανακοινώνοντας λεπτομερώς για το πρόγραμμα του project. Επίσης, η πληροφορία διαχύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Red Umbrella Athens. Επιπλέον, το δελτίο τύπου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικτύου Τέχνης και Δράσης και της Θετικής Φωνής και προωθήθηκε και σε πολλές δημοσιογραφικές ιστοσελίδες όπως: Αθηνόραμα, Antivirus. Επιπρόσθετα, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα δικαιώματα των ΕσΣ (https://www.nswp.org/news/international-sex-workers-day-2019).

Οργάνωση

Δίκτυο Τέχνης και Δράσης

Σωματείο

Ομάδες-στόχοι 

Πρόσφυγες, μετανάστες, τρίτη ηλικία, sex workers, οροθετικοί, κρατούμενοι φυλακών. Σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητες με κοινωνικά θέματα, διοργάνωση εκδηλώσεων κατα της ρητορικής μίσους, ενδυνάμωση μέσα απο την Τέχνη και την εκπαίδευση.

Πεδία δράσης/ Θέματα 

Δημιουργία εκδηλώσεων που προωθουν την συμπερίληψη. Ένταξη προσφύγων, ενδυνάμωση μέσα από την τέχνη.  

Επικοινωνία

τηλ. επικοινωνίας: 6936872873
email: art.balloonpeople@gmail.com
http://balloonartpeople.blogspot.com/

2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format