«Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη» 
2021: Το Τέλος του Αντωνίου

Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2021


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
28 και 29 Αυγούστου 2021 

ΩΡΑ
Ξενάγηση 19.00
Συναυλία 20.30

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Το εγχείρημα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Artifactory και εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υποστηρικτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και το Θεατρικό Εργαστήρι της Πρέβεζας ενώ αρωγός είναι το σωματείο Διάζωμα

Το ανοιχτό κάλεσμα για δημιουργική φωτογραφική απόδοση του ποιήματος υποστηρίζεται από την FuijiFilm Hellas. 

Τα αρχειακά τεκμήρια αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση © 2016-2018 Αρχείο Καβάφη, Ίδρυμα Ωνάση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα- Επιμέλεια - Υλοποίηση : Φωτεινή Παπαχατζή

Θεματική ξενάγηση
Τζένη Μπάρκα (αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας)

Στάθης Γουργουρής (ποιητής, δοκιμιογράφος, θεωρητικός, μεταφραστής και καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης)

Κοσμάς Μαρκής (ηθοποιός Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας)

Συναυλία

«Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου»

Σύνθεση – Πιάνο: Διαμαντίνα Βραχλιώτη
Μουσικοί: Κουαρτέτο «L’anima»: Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Λευκή Κολοβού (τσέλο),

“The Antonian Surceace”

Σύνθεση: Τέλης Δημητρακόπουλος
Διεύθυνση συνόλου: Αλέξανδρος Πουρλουκάκης
Μουσικοί: Τελης Δημητρακόπουλος (άλτο σαξόφωνο), Σπύρος Κούκας (κλαρινέτο), Επαμεινώνδας Τζιβενης (βιολί), Στέλλα Παυλάκη (βιολί), Αντώνης Τζιβένης (βιόλα), Άρτεμις Κουκουζίκα (τσέλο)

Φωτογραφία
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα προβληθούν οι φωτογραφίες όσων ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση για την δημιουργική απόδοση του ποιήματος .

2021: Το Τέλος του Αντωνίου

Έμπνευση για σύγχρονη δημιουργία

Το διαθεματικό πολυσυλλεκτικό εγχείρημα «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη», επιχειρεί την σύνδεση του ποιητικού σύμπαντος και της σχέσης του Καβάφη με την αρχαιότητα, -έτσι όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τέσσερα ποιήματα- με τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Νικόπολης και της ιστορίας της. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Artifactory διοργανώνει για το 2021 μια θεματική εμπειρία με έμπνευση από το ποίημα του Κ. Καβάφη "Το Τέλος του Αντωνίου". 

Πρωτότυπα έργα στις τέχνες της φωτογραφίας και της μουσικής θα παρουσιαστούν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στις 28 και 29 Αυγούστου 2021 πλαισιωμένα από μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση.

2021: Το Τέλος του Αντωνίου

Πρόγραμμα

Τα δύο ιδιαίτερα αυτά απογεύματα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν στις 19.15 με μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης από την Πολυξένη Μπάρκα, ξεναγό-αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και παράλληλα στο ποίημα, από τον Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Η απαγγελία του ποιήματος θα γίνει από τον Κοσμά Μαρκή, ηθοποιό από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας.

 Στη συνέχεια στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης στις 20.30 θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπα μουσικά έργα εμπνευσμένα από το ποίημα του Κ. Καβάφη:
«Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου» της Διαμαντίνας Βραχλιώτη, το οποίο θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο L’Anima (Στέλλα Τσάνη-βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο - βιολί, Ηλίας Σδούκος - βιόλα και Λευκή Κολοβού - βιολοντσέλο)
και το έργο “The Antonian Surceace”, σύνθεση του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου και εκτέλεση από το σύνολο "Anemoen Fronima" (Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος-άλτο σαξόφωνο, Σπύρος Κούκας -κλαρινέτο, Επαμεινώνδας Τζιβένης- βιολί, Στέλλα Παυλάκη- βιολί, Αντώνης Τζιβένης -βιόλα, Άρτεμις Κουκουζίκα -τσέλο) σε διεύθυνση του Αλέξανδρου Πουρλουκάκη.

Έμπνευση για Σύγχρονη Δημιουργία 

Θα ακολουθήσει η videowall προβολή των φωτογραφιών όσων ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της Artifactory για την δημιουργική απόδοση του ποιήματος και θα ανακοινωθούν τα τρία έργα που βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ελένη Μουζακίτη, φωτογράφο, εκπαιδευτικό, επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων, Νατάσσα Χριστιά, επιμελήτρια, Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και Βασίλη Κολτούκη, ταξιδευτή φωτογράφο, ποιητή, σχεδιαστή κολάζ, επιμελητή και σχεδιαστή βιβλίων.

Τα τρία βραβεία είναι : 

Στέλιος Κατσατσίδης

Πρώτο βραβείο : Mια φωτογραφική μηχανή Fujifilm instax mini LiPlay χορηγία της Fujifilm Hellas, & το φωτογραφικό βιβλίο «Το Βλέμμα της Αιωνιότητας» του Ηλία Μπουργιώτη, χορηγία από το «Φωτο - Βιβλιοπωλείο» της iFocus Photo Gallery

Μένη Σεϊρίδου

Δεύτερο βραβείο: Ένα τύπωμα 40 επί 60 σε κάδρο ξύλινο με ματ τζάμι, χορηγία της iFocus Photo Gallery

Γιώργος Γκαβάγιας

Τρίτο βραβείο: Το φωτογραφικό λεύκωμα One Day a kite flying τού Ανδρέα Ζαχαράτου (εκδόσεις Τόπος) χορηγία από το «Φωτο - Βιβλιοπωλείο» της iFocus Photo Gallery.

 Η Artifactory ευχαριστεί όλους τους φωτογράφους για την συμμετοχή τους.

Οι φωτογράφοι που συμμετείχαν είναι : 
Στέλιος Κατσατσίδης, Αθηνά Γκριτζάλα, Χρήστος Σπανός, Μένη Σεϊρίδου, Βάσω Χαντζή, Χρυσούλα Κωστάκου, Φοίβος Σταμπολιάδης, Φλώρα Ζαφειράκη, Ευφροσύνη Χαλικιοπούλου, Ευθύμης Μουρατίδης, Λίνα Καλανταρίδου, Ισιδώρα Ορφανίδου, Λουλουδιά Γρέδη, Νίκος Καχριμάνης, Ερίνα Παυλιδάκη , Δημήτρης Πάλλης, Γιάννης Μεζές, Ρούλα Πάτρα, Σάββας Κόης, Αναστασία Γιαννάκη, Τάσος Ζωίδης,Γιώργος Γκαβάγιας , Παντελής Σιώζος, Θεοδώρα Γεωργακούδη, Βασίλης Καλλίας, Τάνια Νικολαϊδου, Κώστας Γιαβής, Σωκράτης Τσουμελέκας, Πάνος Καλτσάς.

Τα βραβεία 

29 φωτογράφοι συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη φωτογραφική σύνδεση του ποιήματος του Κ. Καβάφη "Το Τέλος του Αντωνίου" με την αρχαιότητα, και συγκεκριμένα με τον Αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. 

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format