«Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη» 
2021: Το Τέλος του Αντωνίου

Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2021


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
28 και 29 Αυγούστου 2021 

ΩΡΑ
Ξενάγηση 19.00
Συναυλία 20.30

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Το εγχείρημα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Artifactory και εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υποστηρικτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και το Θεατρικό Εργαστήρι της Πρέβεζας ενώ αρωγός είναι το σωματείο Διάζωμα

Το ανοιχτό κάλεσμα για δημιουργική φωτογραφική απόδοση του ποιήματος υποστηρίζεται από την FuijiFilm Hellas. 

Τα αρχειακά τεκμήρια αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση © 2016-2018 Αρχείο Καβάφη, Ίδρυμα Ωνάση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα- Επιμέλεια - Υλοποίηση : Φωτεινή Παπαχατζή

Θεματική ξενάγηση
Τζένη Μπάρκα (αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας)

Στάθης Γουργουρής (ποιητής, δοκιμιογράφος, θεωρητικός, μεταφραστής και καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης)

Κοσμάς Μαρκής (ηθοποιός Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας)

Συναυλία

«Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου»

Σύνθεση – Πιάνο: Διαμαντίνα Βραχλιώτη
Μουσικοί: Κουαρτέτο «L’anima»: Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Λευκή Κολοβού (τσέλο),

“The Antonian Surceace”

Σύνθεση: Τέλης Δημητρακόπουλος
Διεύθυνση συνόλου: Αλέξανδρος Πουρλουκάκης
Μουσικοί: Τελης Δημητρακόπουλος (άλτο σαξόφωνο), Σπύρος Κούκας (κλαρινέτο), Επαμεινώνδας Τζιβενης (βιολί), Στέλλα Παυλάκη (βιολί), Αντώνης Τζιβένης (βιόλα), Άρτεμις Κουκουζίκα (τσέλο)

Φωτογραφία

Η Artifactory ευχαριστεί όλους τους φωτογράφους για την συμμετοχή τους.
Οι φωτογράφοι που συμμετείχαν είναι : Στέλιος Κατσατσίδης, Αθηνά Γκριτζάλα, Χρήστος Σπανός, Μένη Σεϊρίδου, Βάσω Χαντζή, Χρυσούλα Κωστάκου, Φοίβος Σταμπολιάδης, Φλώρα Ζαφειράκη, Ευφροσύνη Χαλικιοπούλου, Ευθύμης Μουρατίδης, Λίνα Καλανταρίδου, Ισιδώρα Ορφανίδου, Λουλουδιά Γρέδη, Νίκος Καχριμάνης, Ερίνα Παυλιδάκη , Δημήτρης Πάλλης, Γιάννης Μεζές, Ρούλα Πάτρα, Σάββας Κόης, Αναστασία Γιαννάκη, Τάσος Ζωίδης,Γιώργος Γκαβάγιας , Παντελής Σιώζος, Θεοδώρα Γεωργακούδη, Βασίλης Καλλίας, Τάνια Νικολαϊδου, Κώστας Γιαβής, Σωκράτης Τσουμελέκας, Πάνος Καλτσάς.

2021: Το Τέλος του Αντωνίου

Έμπνευση για σύγχρονη δημιουργία

Το διαθεματικό πολυσυλλεκτικό εγχείρημα «Καβάφης: 4 ποιήματα για την Νικόπολη», επιχειρεί την σύνδεση του ποιητικού σύμπαντος και της σχέσης του Καβάφη με την αρχαιότητα, -έτσι όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τέσσερα ποιήματα- με τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Νικόπολης και της ιστορίας της. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Artifactory διοργανώνει για το 2021 μια θεματική εμπειρία με έμπνευση από το ποίημα του Κ. Καβάφη "Το Τέλος του Αντωνίου". 

29 φωτογράφοι, 2 συνθέτες, 10 μουσικοί, ένας ηθοποιός, ένας μελετητής και μια αρχαιολόγος συνέθεσαν μια πρωτότυπη σύνδεση του ποιήματος του Κ. Καβάφη "Το Τέλος του Αντωνίου" με την αρχαιότητα, και συγκεκριμένα με τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Νικόπολης. Η θεματική εμπειρία με έμπνευση από το ποίημα του Κ. Καβάφη "Το Τέλος του Αντωνίου" σε ιδέα και επιμέλεια της Φωτεινής Παπαχατζή και υλοποίηση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Artifactory εξελίχτηκε στις 28 και 29 Αυγούστου 2021, παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα στις τέχνες της φωτογραφίας και της μουσικής στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, πλαισιωμένα από μια πρωτότυπη θεματική ξενάγηση.

2021: Το Τέλος του Αντωνίου

Θεματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης

Τα τελευταία καλοκαιρινά απογεύματα του Αυγούστου ξεκίνησαν με μια θεματική ξενάγηση της κας Πολυξένης Μπάρκα, ξεναγό-αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας που "ξεκλείδωσε" την ιστορία του χώρου, συνοδευόμενη από μια παράλληλη «ξενάγηση» στο ποίημα του Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφος, θεωρητικός, μεταφραστής και καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Την ώρα του δειλινού ο κος Κοσμάς Μαρκής, εκπαιδευτικός και ηθοποιός από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας απήγγειλε το ποίημα "Το Τέλος του Αντωνίου" στο χώρο της οικίας του εκδίκου Γεωργίου.

Προβολή slideshow Φωτογραφιών σε video wall

Στη συνέχεια και με την έναρξη της εκδήλωσης στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης το κοινό παρακολούθησε μια προβολή σε videowall των έργων 29 φωτογράφων και καλλιτεχνών που δημιούργησαν με μέσο τη φωτογραφία ή το βίντεο, εμπνευσμένα από το ποίημα του Κ. Καβάφη “Το Τέλος του Αντωνίου” κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης.
Το slideshow των συμμετοχών μπορείτε να δείτε πατώντας το Link

Ανακοινώθηκαν επίσης τα τρία έργα που βραβεύτηκαν από την κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ελένη Μουζακίτη, φωτογράφο, εκπαιδευτικό, επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων, Νατάσσα Χριστιά, επιμελήτρια, Στάθη Γουργουρή, ποιητή, δοκιμιογράφο, θεωρητικό, μεταφραστή και καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και Βασίλη Κολτούκη, ταξιδευτή φωτογράφο, ποιητή, σχεδιαστή κολάζ, επιμελητή και σχεδιαστή βιβλίων.

Τα τρία βραβεία είναι :
Στέλιος Κατσατσίδης
Πρώτο βραβείο : Mια φωτογραφική μηχανή Fujifilm instax mini LiPlay χορηγία της Fujifilm Hellas, & το φωτογραφικό βιβλίο «Το Βλέμμα της Αιωνιότητας» του Ηλία Μπουργιώτη, χορηγία από το «Φωτο - Βιβλιοπωλείο» της iFocus Photo Gallery

Μένη Σεϊρίδου
Δεύτερο βραβείο: Ένα τύπωμα 40 επί 60 σε κάδρο ξύλινο με ματ τζάμι, χορηγία της iFocus Photo Gallery

Γιώργος Γκαβάγιας
Τρίτο βραβείο: Το φωτογραφικό λεύκωμα One Day a kite flying τού Ανδρέα Ζαχαράτου (εκδόσεις Τόπος) χορηγία από το «Φωτο - Βιβλιοπωλείο» της iFocus Photo Gallery.

Στη συνέχεια ο Στάθης Γουργουρής, ποιητής, δοκιμιογράφος, θεωρητικός, μεταφραστής και καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης μοιράστηκε τις Σκέψεις του για «Το Τέλος του Αντωνίου». 

«Το κύκνειο άσμα του Αντωνίου» και «Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου»

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με το σύνολο "Anemoen Fronima" που παρουσίασε το ρυθμικά πυκνό έργο πολλαπλών φάσεων “The Antonian Surceace”, «Το κύκνειο άσμα του Αντωνίου», σύνθεση του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου και ερμηνεία του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου -άλτο σαξόφωνο, Σπύρο Κούκα -κλαρινέτο, Επαμεινώνδα Τζιβένη- βιολί, Μαρία Νικοπούλου- βιολί, Αντώνη Τζιβένη -βιόλα, Άρτεμις Κουκουζίκα -τσέλο και διεύθυνση του Αλέξανδρου Πουρλουκάκη. Το έργο “The Antonian Surceace” παρέσυρε το κοινό σε μια διαπραγμάτευση διακριτών καταβολών και πολιτισμών όπως αυτοί διαρθρώνονται στο ποιητικό έργο: Το Τέλος του Αντωνίου και στη διαδρομή του, παντρεύοντας με τόλμη ήχους της ανατολής κα της δύσης. 

Ακολούθησε το έργο «Τα τελευταία λεπτά του Αντωνίου» σύνθεση της Διαμαντίνας Βραχλιώτη, από το Κουαρτέτο L’Anima (Στέλλα Τσάνη-βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο - βιολί, Ηλίας Σδούκος - βιόλα και Λευκή Κολοβού - βιολοντσέλο). Η Διαμαντίνα Βραχλιώτη δημιούργησε ένα καλοκουρδισμένο χάος για την απελπισία της ήττας με αιχμηρές μελωδίες. Η σοπράνο Δέσποινα Τσοκούνογλου ταυτόχρονα σαγηνευτική και στοιχειωμένη συμπλήρωσε και «έλυσε» την σκοτεινή κινηματογραφική ατμόσφαιρα. 

Τα βραβεία 

29 φωτογράφοι συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη φωτογραφική σύνδεση του ποιήματος του Κ. Καβάφη "Το Τέλος του Αντωνίου" με την αρχαιότητα, και συγκεκριμένα με τον Αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. 

Online εργαστήριο "Προ-κείμενα" ποιητικής ανάλυσης και δημιουργικής φωτογραφίας

Η Artifactory σε συνεργασία με την iFocus διοργάνωσαν ένα δωρεάν online εργαστήριο για τη δημιουργική / φωτογραφική απόδοση του ποιήματος μέσω της πλατφόρμας zoom στις 28 Ιουνίου 2021 από τις 20.00-22.00. Στο εργαστήριο συμμετείχαν ο κύριος Βαγγέλης Παυλίδης, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και ο κύριος Στάθης Γουργουρής, ποιητής, δοκιμιογράφος, θεωρητικός, μεταφραστής και καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και η Φωτεινή Παπαχατζή , υπεύθυνη έργου της Artifactory.

Στο εργαστήριο εφαρμόστηκε η μεθοδολογία “Pre-Texts: Literacy, Innovation, Citizenship" του Cultural Agents Initiative του Harvard university για την υλοποίηση του εργαστηρίου online.

Το εργαστήριο έγινε μέσω της πλατφόρμας zoom με παράλληλη μετάδοση στο facebook και την πλατφόρμα του iFocus.gr (https://www.ifocus.gr/).
Δήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν 47 άτομα.

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format