Art Emergency 

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Συμμετοχική Τέχνη / Θεραπεία της Τέχνης 

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

To Αrt Emergency εφαρμόστηκε σε μορφή τρίμηνων, εξάμηνων και ετήσιων εργαστηρίων ανάλογα το πλαίσιο σε ένα βάθος χρόνου 3 ετών. Τα εργαστήρια λειτουργούσαν μία ή δύο φορές την εβδομάδα στο κάθε πλαίσιο και είχαν 3ωρη διάρκεια.

Όνομα του οργανισμού

ΑΜΑΚΑ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ 

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

To Αrt Emergency είναι ένα πρόγραμμα θεραπείας δια μέσου της Τέχνης που εφαρμόστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο από το 2014 έως το 2018 σε διάφορους καταυλισμούς προσφύγων ανά την Ελληνική Επικράτεια. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους πρόσφυγες οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονται από την Συρία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. 

Ο βασικός άξονας των δράσεων του Art Emergency βασίζεται στην λειτουργία εργαστηρίων θεραπευτικής Τέχνης. Σαν εργαλεία χρησιμοποιούνται κυρίως η φωτογραφία, το βίντεο και οι πλαστικές Τέχνες. Τα εργαστήρια εφαρμόστηκαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέρου, της Κω, της Μυτιλήνης, σε 5 καταυλισμούς στην περιφέρεια της Αττικής, στην Φιλιππιάδα και στα Ιωάννινα. Παράλληλα με την λειτουργία των εργαστηρίων στα πλαίσια της πρωτοβουλίας οργανώθηκαν φεστιβάλ, εκθέσεις, διαβουλεύσεις με το κοινό, εκδόσεις εγχειριδίων καλών πρακτικών και συνεργασίες με άλλα δίκτυα του εξωτερικού και ελληνικές οργανώσεις. 

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Χρησιμοποιώντας την τέχνη σαν εργαλείο διαπολιτισμικής επικοινωνίας και κοινωνικής ένταξης το Art Emergency λειτούργησε εργαστήριά θεραπείας της Τέχνης με μικρές ομάδες με βασικό γνώρισμα την ψυχοκοινωνική στήριξη των νεοφερμένων προσφύγων στην χώρα μας. 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Ομάδα ΑΜΑΚΑ

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Η πρώτη δυσκολία που παρατηρήθηκε στη δράση αφορούσε στην προσέγγιση των επωφελούμενων και την δέσμευση τους σε ένα σταθερό ωράριο και πλαίσιο. Απαραίτητο κρίθηκε στον σχεδιασμό της δράσης η προετοιμασία της ομάδας των επωφελούμενων με ενημερωτικές συναντήσεις, συναντήσεις με τους γονείς καθώς και με τους κοινωνικούς λειτουργούς του κάθε πλαισίου. Στις συναντήσεις αυτές σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών και μεταφραστών. Κατά την διάρκεια της υλοποίησης των εργαστηρίων επίσης παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα που σχετίζονταν με την μη συμμετοχή και προέλευση, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από την μια με δημιουργικά μέσα, όπως διαγωνισμοί φωτογραφίας, προβολές ταινιών κ.α τα οποία είχαν σαν στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων, και από την άλλη με την στενή συνεργασία και συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών της κάθε δομής, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και υπενθύμιζαν στους συμμετέχοντες τις ώρες των εργαστηρίων. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και ο σχεδιασμός δράσεων ”youth led”, δηλαδή η υλοποίηση ιδεών που προέρχονταν από πρωτοβουλίες των συμμετεχόντων για τις οποίες οι συμμετέχοντες λάμβαναν ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο μέσα από των προϋπολογισμό του προγράμματος, όπως εκθέσεις φωτογραφίας στους καταυλισμούς, συναντήσεις συλλογικής κουζίνας κ.α.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Τα αποτελέσματα του Art Emergency αξιολογήθηκαν με ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους. Από αυτές τις αξιολογήσεις παρατηρήθηκε βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των συμμετεχόντων σε αυτά, μείωση του άγχους και του στρες, αύξηση της αυτοπεποίθησης και ανάπτυξη νέων εργαλείων διαχείρισης των προβλημάτων. Σε συλλογικό επίπεδο παρατηρήθηκε καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, και διευκόλυνση στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την λήψη συλλογικών αποφάσεων. Παράλληλα με το κομμάτι της ψυχοκοινωνικής στήριξης το Art Emergency μετέφερε τεχνικές γνώσεις και εργαλεία στους συμμετέχοντες που εμπίπτουν στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο, αλλά παράλληλα τους βοήθησε να ανέπτυξουν γλωσσικές και εκφραστικές ικανότητες. Ιδιαίτερα τα νεότερα μέλη των ομάδων ανέπτυξαν πολύ γρήγορα νέες δεξιότητες και παρουσίασαν βελτίωση στην χρήση της Ελληνικής αλλά και της Αγγλικής γλώσσας. Με την ενεργή συμμετοχή παράλληλα των συμμετεχόντων στον σχεδιασμό και παρουσίαση των Εκθέσεων που διοργανώθηκαν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες κοινωνικής ένταξης τους στις τοπικές κοινότητες, ενώ το αντίκτυπο των δράσεων αυτών πέρασε και στις ίδιες τις κοινότητες.

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Η Θεραπεία της Τέχνης σαν πρακτική εμπεριέχει καινοτομία καθώς λειτουργεί σαν ένας σύνδεσμος ανάμεσα στις ανθρωπιστικές πρακτικές και στην Τέχνη. Η χρήση της Τέχνης, και μάλιστα των νέων μέσων, όπως βίντεο, φωτογραφίας κτλ σαν εργαλείο κοινωνικής ένταξης και διαπολιτισμικής επικοινωνίας είναι μια καινοτόμος ιδέα, η οποία δεν εφαρμόζεται σε ευρεία πλαίσια. Η συγκεκριμένη θεματική του Art emergency, η οποία ήταν το ταξίδι, λειτούργησε σαν ο αφηγηματικός άξονας πάνω στον οποίο οι πρόσφυγες μοιράστηκαν ιστορίες, όνειρα, αναμνήσεις και επιθυμίες. Το έργο στην ουσία αφορά σε ένα καλλιτεχνικό πολυμεσικό συμμετοχικό έργο που εκφράζει τις εμπειρίες των προσφύγων από το μακρινό ταξίδι τους από τις χώρες τους μέχρι την Ελλάδα. Το Art Emergency κατάφερε έτσι με γλαφυρό τρόπο να παρουσιάσει μια πιο ευαίσθητη προσωπική εκδοχή του προσφυγικού ζητήματος η οποία θα ήταν εφικτή μόνο μέσα από την συμπερίληψη στην δημιουργία του των ίδιων των επωφελούμενων. 

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

To Αrt emergency σχεδιάστηκε σαν μια συνεργασία της ΑΜΑΚΑ μαζί με τον διεθνή οργανισμό Mercy Corps. Το βασικό κομμάτι της χρηματοδότησης λοιπόν προήλθε από τους ξένους εταίρους. Σε μετέπειτα χρόνο η AMAKA και η Mercy Corps κατέθεσαν από κοινού φάκελο χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες από το οποίο και χρηματοδοτήθηκε το τελευταίο κομμάτι των δράσεων. Μέρος των πολυθεματικών δράσεων του Art Emergency χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ μικρότεροι φορείς όπως Δήμοι και Μουσείο προσέφεραν σε είδος υπηρεσίες για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας. 

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Πριν την έναρξη και κατά την διάρκεια διεξαγωγής του έργου, η ΑΜΑΚΑ ακολούθησε μια καλά σχεδιασμένη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού γύρω από τις δράσεις του Art Emergency διαμέσου της διοργάνωσης συνεντεύξεων τύπου, τις ενημερώσεις σε τοπικό επίπεδο προς τις κοινότητες και της χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου σεμιναρίων, ο σχεδιασμός του προγράμματος περιλάμβανε την διοργάνωση καλλιτεχνικών εκθέσεων που παρουσίαζαν το έργο του κάθε εργαστηρίου, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου σε πανελλαδικό επίπεδο διοργανώθηκε μεγάλη αναδρομική έκθεση των αποτελεσμάτων του στην Αθήνα στα πλαίσια του φεστιβάλ Art Emergency.
Για την καλύτερη διάδοση των αποτελεσμάτων σχεδιάστηκε η συγγραφή οδηγού καλών πρακτικών και η οργάνωση βιωματικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων για κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευτικούς δια μέσου των οποίων επιτεύχθηκε η βιωσιμότητα του έργου και η διάχυση των αποτελεσμάτων του σε μαζικό επίπεδο.
Τέλος το Art Emergency σαν καλή πρακτική παρουσιάστηκε σε πολλά φεστιβάλ και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Οργάνωση

AMAKA

ΑΜΚΕ

Ο κόσμος για δευτερόλεπτα αρχίζει και γυρίζει. Το πάνω γίνεται κάτω, και το κάτω πάνω. Τα χρώματα μπλέκονται, οι ήχοι απομακρύνονται. Βλέπω τον γαλάζιο ουρανό. Κρύβομαι για λίγο μέσα σε ένα μέρος που με κάνει να νιώθω όμορφα. Όταν γυρίζω από το ταξίδι μου έχω περισσότερη όρεξη και χαμογελώ.

ΑΜΑΚΑ, σημαίνει “αιώρα”, Ελεύθερος Χρόνος-Δημιουργία-Κίνηση.

Εμείς είμαστε η ΑΜΑΚΑ. Μια ομάδα που χρησιμοποιεί την τέχνη για παιχνίδι, για γνώση, για θεραπεία, για ζωή.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ
Στόχος μας η οργάνωση καλλιτεχνικών εργαστηρίων που απευθύνονται κυρίως στους νέους κατοίκους της πόλης, τους μετανάστες που της δίνουν χρώμα, στις μη ευνοημένες κοινωνικές ομάδες και σε όλους όσους επιθυμούν να εκφραστούν μέσα από την τέχνη τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σαν βασικό μέσο έκφρασης, σημείο συνάντησης και αρχή του ταξιδιού χρησιμοποιούμε τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, κυριώς το Θέατρο, την φωτογραφία και το βίντεο.

Απώτερος σκοπός μας μια συμβολή στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού με δεξιότητες κοινωνικής γνώσης που αναπτύσσονται, σε ένα ανοικτό περιβάλλον δημιουργικής μάθησης με κινητικότητα και συνεργασίες που προωθούνται μέσα από προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Κεντρική ιδέα του προβληματισμού μας είναι ότι η ικανότητα των ανθρώπων να αυξάνουν συνεχώς την δυνατότητα ολοκλήρωσης των στόχων τους, καλλιεργείται με νέες μεθόδους σκέψης και όταν κατορθώνουν να εκφράζουν ελεύθερα την ομαδική έμπνευση. Η συνεχής εκμάθηση βοηθά τον άνθρωπο να αντιληφθεί το σύνολο της πραγματικότητας που τον περιβάλλει.

Επικοινωνία 

Κισσάμου 12, Βύρωνας, 16231, Αθήνα
(+30) 211 780 1256
info@amaka.gr
https://www.amaka.gr/


2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format