ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 

 (summer school)

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Θέατρο

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2012 και έχει σκοπό να λειτουργήσει τουλάχιστον για 33 χρόνια όσες είναι και οι σωζόμενες τραγωδίες.

Όνομα του οργανισμού

Ο Δρόμος με τα Δέντρα 

Πόλη και χώρα

Ακαδημία Πλάτωνος, Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Ο θεσμός του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος αφορά την καθιέρωση ενός ερευνητικού-εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού προγράμματος με ετήσια λειτουργία με θέμα τη μελέτη και σύγχρονη προσέγγιση του αρχαίου δράματος.Ο θεσμός του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος αναπτύσσεται μέσα από τρία προγράμματα:

Α. Ένα ερευνητικό πρόγραμμα 9μηνης διάρκειας που λαμβάνει χώρα στις εγκατάστασεις της Δρόμος με Δέντρα στην Αθήνα (Οκτώβρης- Ιούνης)
Β. Ένα διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος δέκα ημερών στο Δήμο Ελευσίνας (1-10 Ιουλίου)
Γ. Μία παράσταση στο Φεστιβάλ Αισχυλείων (με δυνατότητα να παρουσιαστεί και αλλού) ως αποτέλεσμα έρευνας και εργασίας των προηγούμενων σταδίων (Αύγουστος-Σεπτέμβρης)

Το θερινό σχολείο διοργανώνεται κάθε χρόνο από την 1η έως τις 10 Ιουλίου στην Ελευσίνα και φιλοξενεί σπουδαστές άνω των 18, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αγάπη για το θέατρο και το αρχαίο δράμα οι οποίοι παρακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα σεμιναρίων από τις 10:00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Παράλληλα με το εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε βράδυ καθ΄όλη τη διάκρεια του δεκαημέρου το Αττικό Σχολείο υλοποιεί και ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με επαγγελματικές αλλά και σπουδαστικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις σύγχρονου χορού, θεάτρου σκιών, διαλέξεις, αναλόγια, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, ακροάσεις μουσικών έργων, εικαστικές εκθέσεις, performances κλπ. Οι σπουδαστές διαμένουν όλοι μαζί, και η διοργάνωση τούς παρέχει πρωινό και μεσημεριανό. Επιπλέον, πάντοτε στο πρόγραμμα προβλέπεται εκπαιδευτική εκδρομή. Οι σπουδαστές συμμετέχουν με δίδακτρα ενώ όλες οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Αττικού Σχολείου είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

 Στόχος μας είναι η σύνδεση της αρχαίας δραματικής ποίησης με τον σύγχρονο κόσμο, η αλληλεπίδρασή της με το σήμερα, ο στοχασμός πάνω στις αξίες και την δυναμική του αρχαίου ποιητικού λόγου σε επίπεδο αισθητικό, ηθικό, κοινωνικοπολιτικό και μεταφυσικό. 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ -ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΚΗΣ 

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Βασικό ζήτημα ήταν η ανέρευση χώρου για τη διεξαγωγή του απαιτητικού camping του Αττικού Σχολείου καθώς έπρεπε να συνδυάζει μεγάλους κατάλληλους χώρους (φιλοξενία 40 μαθημάτων, min 50 σπουδαστών και 10-15 εκδηλώσεων) και ταυτόχρονα να είναι αρκετα γοητευτικοί για το εγχείρημα. Αρχικά ήμασταν εγκατεστημένοι στο εκπληκτικό Παλαιό Ελαιουργείο το οποιο έκλεισε για πολεοδομικούς λόγους το 2017 και έκτοτε φιλοξενούμαστε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας που είναι ένα από τα παλαιότερα σχολεία της περιοχής σε άμεση γειτνίαση με τον πεζόδρομο της οδού Νικαλαϊδου και τον αρχαιολογκό χώρο της πόλης.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Το θεσμό έχουν στηρίξει εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού:

1) Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
2) Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού
Δράματος
3 Το Κ.Ε.Π.Ε.Α.Ε.Δ. «Δεσμοί»
4) Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
5) Η Διεθνής Αμνηστία
6) Η Ελληνοαμερικανική Ένωση
7) Το Ελληνοβρετανικό Συμβούλιο
8) Το Ινστιτούτο Γκαίτε
9) Το Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση
10) Το Ίδρυμα ΤΙΜΑ

Το Σχολείο έχει συνεργαστεί με το Λύκειο Επιδαύρου, το Global Seminar του Πανεπιστημίου Princeton ενώ έχει φιλοξενήσει 30 καθηγητές από την Ακαδημία Τεχνών της Σανγκάης.

Σημαντική είναι και η στήριξη του θεσμού από την τοπική κοινωνία καθώς κάθε χρόνο τοπικές επιχειρήσεις και κάτοικοι βοηθούν εθελοντικά στη διοργάνωση.

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος έχει μέχρι στιγμής φιλοξενήσει πάνω από 450 σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Τουρκία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία Κύπρος). Τις εκδηλώσεις και παραστάσεις του έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10.000 θεατές στην Ελευσίνα.

Το Σχολείο έχει φιλοξενήσει πληθώρα καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχημάτων ανάμεσά τους η Μαρία Φαραντούρη, οι Mazaher Ensembe, o Νικόλας Σπανός με το Νίκο Ζαφρανά, ο Παναγιώτςη Τσεβάς, ο Μιχάλης Σιγανίδης και οι Hus-band, ο Άθως Δανέλλης, οι ΚokakePanu, οι Kάτω απ τ’ Aστέρια, οι Art Vouveau, o Kωστής Ζουλιάτης, το κουαρτέτο Μάρκος, Panu Manu Trio, η Θεανώ Μεταξά, οι Κubara Project, η Παυλίνα Τσάτσιου, ο θίασος Commedia del Arte all Improvisata, οι Muhabbet Mafia κά.

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Το Σχολείο είναι ανοιχτό σε όλους όσοι αγαπούν το θέατρο. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια πέραν του ελάχιστου ορίου ενηλικίωσης (18+). Τα μαθήματα γίνονται σε ελληνικά και αγγλικά αλλά πάντοτε υπάρχουν πρόθυμοι εθελοντές διερμηνείς και σε άλλες γλώσσες. Η καινοτομία του Σχολείου είναι ότι φέρνει σε επαφή απλούς πολίτες με δασκάλους και καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι μοιράζονται την τέχνη τους μαζί τους. Την ίδια στιγμή το Σχολείο προτείνει τη συμβίωση και τη λειτουργία της κοινότητας ως βασικό χαρακτηριστικό του θεάτρου. Γι' αυτό όλοι μένουν και δουλεύουν μαζί σε αυτό το 10ήμερο camping.

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Το Σχολείο υποστηρίζεται από το 2017 με επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ και οικονομική στήριξη της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Από το 2012 μέχρι σήμερα το έχουν υποστηρίξει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Λάτση και το Ίδρυμα ΤΙΜΑ. Βασίζεται σε ίδιους πόρους της ΑΜΚΕ Δρόμος με Δέντρα, στην υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας και την εθελοντική εργασία των φίλων της Δρόμος Με Δέντρα.

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος εντάσσεται από το 2017 στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ καθώς στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023..  

ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ

AMKE ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η δράση της ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ αφορά την παραγωγή θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών δρώμενων και εκδηλώσεων καθώς και το σχεδιασμό και διοργάνωση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενηλίκων στο πεδίο των παρασταστικών τεχνών. Η βασική προσέγγιση της ομάδας αφορά την πεποίθηση ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην τέχνη και στη συμμετοχή σε μια παράσταση. Πρόκειται για μια συμπεριληπτική προσέγγιση που δίνει την ευκαρία σε απλούς πολίτες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες να συνυπάρχουν είτε επι σκηνής είτε στα πλαίσια των εργαστηρίων. Ενα από τα βασικά πεδία δράσης της Δρόμος με Δέντρα είναι η έρευνα στο αρχαίο δράμα. Για το σκοπό αυτό η ΔμΔ υλοποιεί από το 2012 στην Ελευσίνα, την πατρίδα του Αισχύλου, το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, ένα αστικό καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό camping με σκοπό την γνωριμία όλου του κοινού με τα στάδια δημιουργίας μιας παράστασης αρχαίου δράματος, με την κουζίνα του θεάτρου και το στοχασμό πάνω στα σπουδαία κείμενα της τραγικής ποίησης. 

Ομάδες-στόχοι 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΠΑΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Επικοινωνία 

Σερβίων 8, (2ος Όροφος), 
Βοτανικός / Αθήνα 104 41
τηλ. : 6907183406 
E-mail : info@dentra.gr  
https://www.dentra.gr/gr/

2021 Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format