INTIMATE BRIDGES

1 / 10
Giorgos Apostolakos
2 / 10
Giorgos Apostolakos
3 / 10
Marilli Mastrantoni
4 / 10
Marilli Mastrantoni
5 / 10
Takis Vekopoulos
6 / 10
Takis Vekopoulos
7 / 10
Takis Vekopoulos
8 / 10
Takis Vekopoulos
9 / 10
Takis Vekopoulos
10 / 10
Takis Vekopoulos

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Περίοδος Υλοποίησης: Νοέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2021.

Όνομα του οργανισμού

ΕΝΤΡΟΠΙΑ Εταιρεία Παραστατικών Τεχνών

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Το Project «Intimate Bridges» είναι μια Ευρωπαϊκή συνεργασία που επιχειρεί να «γεφυρώσει» με αυθεντικό τρόπο τα κενά, και να αμφισβητήσει στερεοτυπικές εικόνες και παρανοήσεις μεταξύ των κοινοτήτων προσφύγων και μεταναστών και των τοπικών κοινοτήτων «υποδοχής» μέσω κοινών δημιουργικών εργαστηρίων που θα έχουν ως αποτέλεσμα «ενδόμυχα» παραστασιακά γεγονότα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία, και να ενθαρρυνθεί η μέγιστη ενεργή κοινωνική συμμετοχή μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι:
• ENTΡOΠIA (Αθήνα, Ελλάδα)
• I.DRA. (Μπρέσια, Ιταλία)
• CARITAS / Stand 129 (Βιέννη, Aυστρία)
• Associação Renovar a Mouraria (Λισαβόνα, Πoρτογαλία)
• ProspettiveTeatrali (Μιλάνο, Ιταλία)

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Το πρότζεκτ διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες:
1. Τις Διακρατικές Συναντήσεις μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων (σε Μπρέσια, Βιέννη, Λισαβόνα & Αθήνα)
2. Τα κατά τόπους Εργαστήρια Συν-δημιουργίας (στην Αθήνα, τα εργαστήρια με τίτλο “How a place becomes a person…”)
3. Τις κατά τόπους τελικές Παραστάσεις (στην Αθήνα, η περφόρμανς με τίτλο “How a place becomes a person…” σε μη συμβατικό θεατρικό χώρο)
4. Το Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα (διοργανώνεται από την ΕΝΤΡΟΠΙΑ με την επιστημονική συνεργασία της θεωρητικής Πλατφόρμας Stratagemmi - Prospettive Τeatrali του Μιλάνου και του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Ουρμπίνο) 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Η Μαρίλλη Μαστραντώνη

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Το κύριο απρόβλεπτο πρόβλημα που ενέσκηψε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του πρότζεκτ ήταν η πανδημία του κορωνοϊού που μας ανάγκασε να επανασχεδιάσουμε τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμά μας, καθώς και να μετατρέψουμε τις ζωντανές συναντήσεις σε διαδικτυακές. Εκεί, έγινε φανερή η δυσκολία προσφύγων και μεταναστών να τις παρακολουθήσουν λόγω των πρακτικών δυσκολιών και των ιδιαίτερων συνθηκών διαβίωσής τους.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Το project υποστηρίζει την αμοιβαία αλληλοσύνθεση, συμπεριλαμβανομένης της πολιτισμικής ενσωμάτωσης μέσω των εργαλείων των παραστατικών τεχνών, την εξέλιξη ικανοτήτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ οργανισμών που προωθούν δράσεις ενεργοποίησης και ανάπτυξης κοινού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μελέτη και η «διεθνοποίηση» των κατά τόπους καλύτερων και πιο καινοτόμων πρακτικών στην Ευρώπη, η ενίσχυση των καλλιτεχνών, και η καθιέρωση μιας σαφούς και ακριβούς μεθοδολογίας συμμετοχικών προσεγγίσεων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας παραστάσεων. Επιπλέον, μέσω μιας «κυκλικής» ανταλλαγής καλλιτεχνών μεταξύ των φορέων, ενισχύεται η συνεργασία τους και στο επίπεδο του τελικού παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος.
Επιπλέον, θα εκδοθεί ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (Ε-book) που θα δημοσιευθεί και στo website του Project για να χρησιμεύσει ως εργαλείο (Τoolkit) για καλλιτέχνες και οργανισμούς που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν παρόμοιες δημιουργικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο των Συμμετοχικών (Participatory) Performing Arts.

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Τα Εργαστήρια Συν-δημιουργίας αποτελούν ένα χώρο συνάντησης και συνύπαρξης που φέρνει κοντά στην πράξη μέλη των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων με καλλιτέχνες και άλλους πολίτες της Αθήνας, και όπου οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως «συν-ερευνητές», εντοπίζοντας τις συνδέσεις ανάμεσα σε κρυμμένες πραγματικότητες, εικόνες, προσωπικές μαρτυρίες και οι ιστορίες τους τέμνονται μέσα σ’ ένα περιβάλλον δημιουργικών ανταλλαγών, συζητήσεων και μεταφοράς μνήμης.
Αξιοποιώντας τα εργαλεία των συμμετοχικών παραστατικών τεχνών, το παραγόμενο ποικίλο, πολύμορφο και ετερογενές υλικό θα αποτελέσει τη δραματουργική βάση της τελικής performance, με στόχο να αποσταθεροποιήσει «δεδομένα» και να αναδείξει τις κοινωνικο-πολιτικές οπτικές πίσω από τα γεγονότα μέσα από τα μάτια όσων βιώνουν τις ειδικές συνθήκες του αναγκαστικού εκπατρισμού τους. Επιπλέον, πρόθεσή μας είναι η πιθανή αξιοποίηση της επιτελεστικής ικανότητας των μεταναστών/προσφύγων που θέλουν να συμμετάσχουν στην τελική παράσταση. 

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CREATIVE EUROPE.

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Σε κεντρικό επίπεδο μέσω του website του project, όπου συγκεντρώνονται όλες οι δραστηριότητες των συνεργαζόμενων φορέων: www.intimatebridges.eu, καθώς και μέσω Νewsletter που ενημερώνουν τακτικά το κοινό για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων.
Ταυτόχρονα, κάθε φορέας αξιοποιεί τα δικά του κανάλια επικοινωνίας, όπως ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, mailing list, δελτία τύπου και επαφές με ΜΜΕ.
Ενόψει των παραστάσεων σε κάθε χώρα πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου και προωθείται σχετικό έντυπο και ηλεκτρονικό επικοινωνιακό υλικό όπως αφίσες, προσκλήσεις, flyer, κλπ.

ΕΝΤΡΟΠΙΑ Εταιρεία Παραστατικών Τεχνών

AMKE

Ομάδες-στόχοι 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΝΕΟΙ, ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

Πεδία δράσης/ Θέματα 

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ  

Contact 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 114 & Καλυψούς
Κεραμεικός 10435 Ελλάδα
email: theatre_entropia@yahoo.com
Τηλ. :+30 210 3465634
http://www.theatre-entropia.gr

2021 Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format