Το κοινωνικό τσίρκο

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

τεχνικές τσίρκου

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Ξεκίνησε το 2013 με πληθυσμό Ρομά, συνεχιζόταν μέχρι το 2018 αραιά σε εθελοντική βάση και σταθεροποιήθηκε από το 2018 και μετά. Προσπαθούμε πλέον να είμαστε σε εβδομαδιαία βάση στα πλαίσια του σχολικού έτους.

Όνομα του οργανισμού

Πολιτιστικό Κέντρο Anasa

Πόλη και χώρα

Αθήνα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Εβδομαδιαίες συναντήσεις σε σχολή τσίρκου, δράσεις σε κέντρα φιλοξενίας και ξενώνες ασυνόδευτων, εργαστήρια σε υπηρεσίες ασύλου και camp προσφύγων.Τα καπέλα, οι μπάλες, και οι κορίνες , πέρα από ψυχαγωγικά εργαλεία, βάζουν τα παιδιά σε μια διαδικασία συγκέντρωσης, συνεργασίας και ποιοτικού παιχνιδιού!  Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηλικίες 13 ετών και άνω και σε όσους ενδιαφέρονται να προσθέσουν στοιχεία στη δουλειά τους -κλόουν -εμψυχωτές- ηθοποιοί-παιδαγωγοί . 

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Στον Καναδά , σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, στην Αφρική και στην Λατινική Αμερική, το Κοινωνικό Τσίρκο έχει δείξει ότι νέοι σε ευάλωτη κατάσταση επαναφέρουν την σωματική και ψυχική τους ισορροπία με τεχνικές τσίρκου και παράλληλα δουλεύουν νέες δεξιότητες οι οποίες τους δίνουν μια διέξοδο και έναν επαγγελματικό προσανατολισμό στον χώρο του θεάματος.

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Michael Afolayan

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Βασικό πρόβλημα ήταν η συνέπεια των ωφελουμένων. Έπρεπε τελικά να συνεργαστούμε με φορείς που θα έφερναν και θα έπαιρναν τα παιδιά από την δραστηριότητα ώστε να δεσμεύονται σε εβδομαδιαία βάση. Η έλλειψη χρηματοδότησης δυσκόλευε τη δέσμευση των εθελοντών καλλιτεχνών, αλλά με την χρηματοδότηση σε είδος (είδη τσίρκου) από την Σουηδική Εκκηλσία και την προοπτική πιθανής μελλοντικής χρηματοδότησης άρχισε να υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση. Ο κορωνοϊός έχει διακόψει την δράση από το Μάρτη το 2020 και σκεφτόμαστε τρόπους εξωτερικών δράσεων, ονλάιν συναντήσεων κ.α.5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Έχει αγγίξει πάνω από 200 παιδιά, έχει εκπαιδεύσει καλλιτέχνες πώς να δουλεύουν με ευαλωτότητες, και κέρδισε το Amateo Award από την ΕΕ το 2020 για κοινωνικό αντίκτυπο εθελοντικής δράσης. 

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Χρησιμοποιούμε το τσίρκο για την εκμάθηση ομαδικότητας, αυτοπειθαρχίας, συνέπειας, καθαριότητας, κοινονικότητας, και μελλοντικής οικονομικής ανεξερτησίας. Διδάσκεται από άτομα ελληνικής και μεταναστευτικής καταγωγής για να εξαλείψει την γραμμή εμείς-αυτοί. Φέρνει κοντά την γειτονιά και ειδικότερα τον ανήλικο πληθυσμό της περιοχής του μεταξουργείου και των γειτονικών κέντρων φιλοξενίας (πχ Ελαιώνας). Συμπεριλαμβάνει παιδιά προσφύγων που δεν έχουν πού να τα αφήσουν για να πάνε για μαθήματα ελληνικών ή να δουλέψουν. Εξαλείφει το στερεότυπο του πρόσφυγα ως παθητικού όντος χωρίς ταλέντα. Δείχνει πώς οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να είναι εργαλείο ένταξης που αναδεικνύει την προσωπικότητα και τις ικανότητες. 

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Από ιδρύματα σε είδος, από ένα βραβείο καλής πρακτικής της ΕΕ μετά από αίτηση, και σύντομα θα είναι μέρος ενός προγράμματος ένταξης προσφύγων σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. 

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Μέσα από πλατφόρμες του ΚΕΜ (Κέντρο Ένταξης Μεταναστών) και του ACCMR , δικτύων της κοινωνίας των πολιτών, και social media.

Πολιτιστικό Κέντρο Anasa

AMKE

Ομάδες-στόχοι 

νέοι αφρικανικής καταγωγής

Πεδία δράσης/ Θέματα 

παραστατικές τέχνες

Επικοινωνία 

Σφακτηρίας 24, Αθήνα 104 35
email: info@anasas.org.gr
http://www.anasa.org.gr/

2021 Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format