1ο Φεστιβάλ Αραβικού κόσμου 

- Διαπολιτισμικού Διαλόγου: 

Η Δύση συναντά την Ανατολή 

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

ΟΨΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Υπήρξαν 3 Φεστιβάλ από 2009-2011 και αυτό της Κέρκυρας έγινε το 2011, για μια εβδομάδα 6-11/Απριλίου . Παρόλη την αποδοχή και υιοθέτηση από αραβικές πρεσβείες στην Ελλάδα - που προσκάλεσαν tον πρόεδρο της CulturePolis και διερεύνησαν την καθιέρωση του Φεστβάλ σε ευρω-μεσογειακό επίπεδο ανά διετία σε μόνιμη βάση, δεν υπήρξε συνέχεια λόγω των προβλημα΄των που δημιουργήθηκαν από τις λεγόμενες "αραβικές ανοίξεις" στις αραβικές χώρες από το 2012 και μετά.

Όνομα του οργανισμού

CulturePolis 

Πόλη και χώρα

Κέρκυρα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Το Φεστιβάλ βασίζεται στην αρχή ότι η πολυπολιτισμική Ευρώπη στηρίζεται σε ουμανιστικές και πνευματικές παραδόσεις-πηγή της αφοσίωσής της στην ελευθερία & τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και στην πολύπλευρη διάδραση με άλλες περιοχές, πολιτισμούς & πολιτιστικές εκφράσεις και κυρίως με τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκές χώρες της Νότιας Μεσογείου.
Το Φεστιβάλ σχεδιάστηκε πάνω στον κατά UNESCO ορισμό του πολιτισμού διήρκεσε έξι ημέρες με στόχο την προβολή της δημιουργικότητας σε ένα διαπολιτισμικό/ διαθρησκευτικό διάλογο μεταξύ ντόπιων και Μουσουλμάνων σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, μέσω ανάκτησης των αρχαίων πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών με τον Αραβικό κόσμο, προβολής/προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας όπως λογοτεχνία, ζωγραφική και παραγωγή μύθων καθώς και ενθάρρυνσης νέων λογοτεχνικών ταλέντων μέσα από ένα ανοικτό διεθνή διαγωνισμό αφηγήματος, να περιγράψουν πως βλέπουν την ενσωμάτωση, τη μετανάστευση και τη συνάντηση των κόσμων Ανατολής-Δύσης.

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Το έργο προβλέπει την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που στοχεύουν στην αραβική λογοτεχνία, φιλοσοφία, επιστήμη, μουσική, τέχνη και κινηματογράφο ιδωμένα ως θεμελιώδη εργαλεία για γνωριμία με τον αραβικό πολιτισμό ως όλο καθώς και στιγμές αφιερωμένες στη θεατρική έρευνα και ανάλυση.Διήμερη Διεθνής Διάσκεψη Θέμα: "Το ταξίδι από τον Οδυσσέα του Ομήρου στο Σεβάχ το Θαλασσινό»• Ειδικές εκδηλώσεις1. Γωνιά της Αραβικής Λογοτεχνίας2. Έκθεση Αραβικών και Ευρωπαϊκών Χειροτεχνημάτων3. Έκθεση σύγχρονης Αραβικής τέχνης4. Γωνιά Αραβικών και Ευρωπαϊκών παραμυθιών5. Γωνιά Αραβικών ταινιών6. Γωνιά Αραβικής και Ευρωπαϊκής (κερκυραϊκής) κουζίνας7. Γωνιά Ανάγνωσης του Αραβικού κόσμου8. Γωνιά του Διεθνούς Διαγωνισμού Αφήγησης9. Συναυλίες του Φεστιβάλ Αραβικού κόσμου

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Επειδή το Φεστιβάλ ήταν μέρος συγχρηματοδοτούμενου κατά 50% έργου από το πρόγραμμα "Πολιτισμός 2006-2013" της Ε.Ε , το κυριότερο πρόβλημα ήταν η δυσκολία εξεύρεσης πόρων για το υπόλοιπο 50% - που ανήρχετο σε 50.000 Ευρώ που είναι τεράστιο για μια μικρό οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Δυστυχώς παρόλη την μεγάλη δημοσιοποίηση κα επαφές με πλούσιες αραβικές χώρες δεν υπήρξε ανταπόκριση και οι δαπάνες καλύφθηκαν με εθελοντική εργασία και παροχές από τοπική αυτο-διοίκηση, φορείς πολιτισμού και πολλή φαντασία και δημιουργική λογιστική.
Τα διδάγματα ήταν πολλά. 1. Το προέγγιση μεταξύ ευρωπαΙκών και αραβικού πολιτισμού είναι η καταλληλότερος τρόπος για καλύτερη κατανόηση του άλλου και συνύπαρξης (το τι ακολούθησε με τις αραβικές ανοίξεις που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και η τραγωδία του Ισλαμικού κράτους το αποδεικνύει). 2. Οι απλοί πολίτες και ιδίως τα παιδιά καλωσορίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες (δεν υπήρχε βέβαια η σημερινή ένταση..) 3. Πρέπει να συνεχιστούν πρωτοβουλίες στο επίπεδο αυτό (μόλις το 2020 η CulturePolis ξεκινά μια νέ απροσπάθεια με το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού - Με μεγάλη ικανοποίηση αναγγέλλουμε την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π. - https://culturepolisngo.wixsite.com/kelalp), με στόχο την ενίσχυση μιας ανοικτής σε όλους προσπάθειας ανάλυσης και μελέτης των δυο πολιτισμών για την καλύτερη κατανόηση «του τι μας ενώνει, παρά εκείνων που μας χωρίζουν».

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Το Φεστιβάλ συνιστά βέλτιση (ή έστω καλή) πρακτική γιατί πέτυχε τα εξής:
• Nα βελτιώσει τις γνώσεις των Ευρωπαίων πολιτών σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα σχετικά με τον αραβικό πολιτισμό και τις τέχνες, με ιδιαίτερη προσοχή στη λογοτεχνία, φιλοσοφία, μουσική, θεατρικές παραστάσεις και τα μαθηματικά.
• Nα δημιουργηθούν δίαυλοι πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου της Μεσογείου για την προαγωγή της
αμοιβαίας αντίληψης και κατανόησης μεταξύ Ευρωπαϊκών πολυπολιτισμικών κοινωνιών.
• Να ενθαρρύνει τους πολιτιστικούς φορείς και τις δημόσιες διοικήσεις να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τον πολιτισμό και τη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.
• Να προωθήσει την καλλιτεχνική δημιουργικότητα ως εργαλείο για την κοινωνική επικοινωνία, καθώς και τις μεθόδους της προσφοράς για την επίτευξη των πολιτών μέσω της παραγωγής τέχνης και πρωτοτυπίας.
• Να ενδυναμώσει τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στις τρεις χώρες της ΕΕ από το νότιο τμήμα της Μεσογείου, εξετάζοντας επίσης μια νέα προοδευτική αύξηση της παρουσίας
μουσουλμάνων ή / και Aράβων στο έδαφός τους.
• Να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων ευαισθητοποιώντας το κοινό με την πρωτοτυπία των πολιτιστικών παραγωγών.
• Να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των νέων για κοινωνικά θέματα, καθώς και για τη δημιουργία λογοτεχνίας.

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Πέραν της Διεθνούς Διάσκεψης και τις επιμέρους δράσεις γνωριμίας με την αραβική λογοτεχνία, μουσική, χειροτεχνία κ.ά., ένα βασικό στοιχείο καινοτομίας ήταν η εγκατάσταση αραβικής σκηνής (Μαροκινή Haima) στην Πλατεία της Κέρκυρας όπου πραγματοποιήθηκαν οι αναγνώσεις παραμυθιών / ιστοριών της Ανατολής για μικρούς και μεγάλους από επαγγελματίες παραμυθάδες καθώς και η βραδιά αραβικής γαστρονομίας με καλεσμένους όλους τους κατοίκους αραβικής προέλευσης κ.ά. Στο 6ήμερο του Φεστιβάλ πέρασαν από την σκηνή πάνω από 2.500 άτομα κυρίως παιδιά με ή χωρίς τους γονείς τους με συντονισμό της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού, φοιτητές, απλοί κάτοικοι άκουσαν ιστορίες, μίλησαν με ειδικούς και πήραν μια γεύση της αραβικής κουλτούρας. Επίσης επισκέφθηκαν την σκηνή, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις εκπρόσωποι όλων των φορέων διοίκησης, επιχειρήσεων, Πανεπιστημίου κ.ά καθώς και πολλοί πολίτες ενώ υπήρξε έντονη τηλεοπτική, ραδιοφωνική κ.λπ κάλυψη και αρθρογραφία σε τοπικό αλλά & εθνικό επίπεδο

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Συγχρηματοδοτούμενο κατά 50% έργου από το πρόγραμμα "Πολιτισμός 2006-2013" της Ε.Ε , και κατα 50% από ίδιους πόρους και συνεισφορές από ΟΤΑ, τοπικούς φορείς

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Υπήρξε εντατική προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας με άρθρα, ανακοινώσεις διαγωνσιμών κ.λπ. και πλήρης διάχυση της πρωτοβουλίας και των επιμέρους δράσεων με Δελτία Τύπου και εκπομπές, συνεντεύξεις σε καθημερινή βάση. Υπήρξε ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη (webstreaming ολο΄κληρης ολο΄κληρης της ΔΙάσκεψης και μέρους των άλλων δράσεων) από όλους τους τοπικούς σταθμούς και το εθνικό δίκτυο τηλεόρασης ΕΡΤ. Δημοσιεύτηκαν άρθρα με τα συμπεράσματ ακαι δια΄χυθηκαν τα αποτελέσματα ελληνικά και αγλλικά. - βλ. http://www.flickr.com/photos/61484205@N06/ για τις ειδήσεις, φωτογραφίες, βίντεο, κ.λπ. από το 1ο Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου Κέρκυρας. 

Οργάνωση

CulturePolis 

ΑΜΚΕ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Επικοινωνία

E-mail: projects@culturepolis.org
Τηλ.: +306980824389
Website: https://culturepolis.org/
Facebook: https://www.facebook.com/culturepolisorg
LinkedΙn: https://www.linkedin.com/in/culturepolis-ngo/
Twitter: https://twitter.com/culturepolisorg?lang=el

2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format