EMERGE POP UP PARTICIPATORY MUSEUM

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗ

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Η πρακτική εφαρμόστηκε από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2020 στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος είναι η επαναλαμβανόμενη χρήση της πρακτικής αυτής με διαφορετικά κοινωνικά ζητήματα ανά εφαρμογή.

Όνομα του οργανισμού

EMERGE

Πόλη και χώρα

Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Το EMERGE είναι μια πρωτότυπη δημιουργική μέθοδος διαχείρισης κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων από την ίδια την τοπική κοινωνία (bottom up) με την μορφή βιωματικών εργαστηρίων και την παραγωγή ενός συμμετοχικού μουσείου.

 Μέρος Α' δράσεων:16 βιωματικά εργαστήρια στην ομάδα δράσης με την μέθοδο EMERGE (τεχνικές και μεθόδους μη τυπικής και άτυπης μάθησης: performance, μουσειακό θέατρο, αυτοσχεδιασμός, δημιουργική γραφή, συναισθηματική ζωγραφική, ψυχόδραμα, σωματικό θεάτρο, τεχνικές ενσυναίσθησης, σεμινάρια curation & aesthetics, σεμινάριο: Τι είναι ψυχική υγεία)Εβδομαδιαία εποπτεία από ψυχολόγο στην εμψυχώτρια. Παραγωγή 10 έργων τέχνης για την δημιουργία του πολυμεσικού Pop Up Συμμετοχικού ΜουσείουΔημιουργία, οργάνωση και στήσιμο του μουσείου.Μέρος Β΄δράσεων:Το popup ανοιχτό στο κοινό της πόλης για 15 ημέρες.4 εκδηλώσεις:Βραδιά εγκαινίων: παρουσίαση έργων, ομιλίεςΣυμμετοχική Performance: Ready Steady PaintΑς μιλήσουμε. Ομιλία/κατάθεση εμπειρίας από τον κωμικό Στέλιο Ανατολίτη. Φροντίζω την Ψυχική μου Υγεία: Ψυχολόγοι συν-ομιλούν με αφορμή απόψεις του κοινού" με το Δίκτυο Συνεργασίας Φορέων που παρέχουν υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Αλεξανδρούπολης.

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

To Emerge στοχεύει στη χρήση του πολιτισμού ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.
Μέσα από 16 βιωματικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν πτυχές του εαυτού τους, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν ως πολίτες γύρω από ένα κοινωνικό θέμα, αξιοποιώντας εικαστικά και παραστατικά εργαλεία. Σκοπός της δράσης να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινότητα σε θέματα ψυχικής υγείας. Να ανοίξει ένα ανοιχτό διάλογο γύρω από την σημασία και τη αξία της στην ζωη μας χωρίς ντροπή και το φοβό του στιγματισμού.
Το αποτέλεσμα: η δημιουργία ενός popup συμμετοχικού μουσείου.
Μια πλατφόρμα επικοινωνίας και διαλόγου, με έργα τέχνης από την τοπική κοινωνία για την τοπική κοινωνία. 

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Η ομάδα δράσης: Βίκυ Γιαννακίδου, Μαρία-Ελένη Γούση, Σοφία Καραβασίλη, Ερμίνα Κοντακίδου, Ιωάννα Κουκουβή, Ραφαήλ Παπανικολόπουλος, Ευαγγελία Τσιακίρη, Ζακλίν-Υβόν Φιλιππάκη, Δέσποινα Χατζηγιαννίδου, ΜαριάνναΧατζοπούλου.
Επιμέλεια έκθεσης: Σωκράτους Βαλεντίνα

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Σαφέστατα το μεγαλύτερο πρόβλημα που προέκυψε κατα τη διάρκεια της δράσης ήταν το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό άλλαξε τον προγραμματισμό της δράσης, τον πιθανό αριθμό επισκεπτών άρα και το μέγεθος του αντίκτυπου που θα μπορούσαμε να έχουμε. Την υποχρεωτική αλλαγή κάποιον συμμετοχικών έργων λογω των προληπτικών μέτρων και τον εξαιρετικά μικρο αριθμό παράλληλων επισκεπτων στο χώρο του μουσείου.
Το σημαντικότερο δίδαγμα όμως είναι ότι μερικά εργαλεία και τεχνικές δεν μπορούν να μεταφερθούν ψηφιακά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην δυναμική της ομάδας δράσης. Θεωρούμε πως είναι εντάξει να μην μπορούν να εφαρμοστούν εκεί μιας και δεν υπάρχει υποκατάστατο της δια ζώσης εμπειρίας για το συγκεκριμένο πλαίσιο και είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας νέων μέσων επικοινωνίας συνδυάζοντας το ψηφιακό και το εικαστικό.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Η μεθοδολογία του EMERGE μέσα από τα 5 στάδια της (Δέσιμο, Εμπιστοσύνη, Σύνδεση, Δημιουργία, Μοίρασμα) κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα δράσης, αποτελούμενη από καθημερινούς ανθρώπους, που δεν είχε καμία προτήτερη εμπειρία με τον κόσμο της τέχνης, που δημιούργησε μια σειρά από συμμετοχικά πολυμεσικά έργα ως εργαλείο κοινωνικής αλλαγής.
Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων έδειξε πως μέσα από τον διεπιστημονικό και πολυτροπικό τρόπο εφαρμογής αυτής της πρακτικής κατάφερε να τους ενδυναμώσει και να τους ενεργοποιήσει. Η επιλογή της τέχνης ως το μέσο επικοινωνίας ενός κοινωνικού μηνύματος αγκαλιάστηκε θετικά και από την τοπική κοινότητα. 280 επισκέπτες συνδημιούργησαν τα συμμετοχικά έργα του μουσείου μας, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις/ομιλίες και μοιράστηκαν δικές τους εμπειρίες και απόψεις γύρω από τη φροντίδα της ψυχικής υγείας.
Το Δίκτυο Συνεργασίας Φορέων που παρέχουν υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Αλεξανδρούπολης αγκάλιασε και στήριξε την δράση μας, ως έναν καινουργίο και ενναλακτικό τρόπο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού. Συμπεραίνοντας από αυτό την αναγκή που υπήρχε στην περιοχή για μια εναλλακτική προσέγγιση γυρώ από αυτό το θέμα.
Η ολιστική προσέγγιση που επιχειρησε το EMERGE εδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένας ανοιχτός διάλογος, απο κατω προς τα πάνω. Η δύναμη της τέχνης συγκίνησε, ενεργοποιησε και ενδυναμωσε και αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι ακόμη και μετά το τέλος της δράσης, η ομάδα παραμένει ενεργή και σχεδιάζει καινούργιες αυτόνομες δράσεις!

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Σίγουρα σε πανελλαδικό επίπεδο, ίσως και σε ευρωπαϊκό δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί ο συνδυασμός της επιστήμης της μουσειολογίας με τη μορφή ενός συμμετοχικού Pop up μουσείου εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από μη ειδικούς ως το μέσο επικοινωνίας του μηνύματος της κοινωνικής αλλαγής που πραγματεύεται μια ομάδα δράσης. Πως μέσα από μια σειρά απο αλληλένδετα βιωματικά εργαστήρια με πρακτικές κυρίως από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες μπορείς να ενεργοποιήσεις μια ομάδα ανθρώπων στο να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματός τους μέσα από την τέχνη τους. Ταυτόχρονα ως καθαρτική διεργασία αλλά και ως τρόπος διάδοσης ενός κοινωνικού ζητήματος που είναι ακόμα ταμπού, ειδικά σε επαρχιακές πόλεις.
Απο τα σημαντικότερα προτερήματα της μεθοδολογίας του EMERGE είναι ότι αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για τη δημιουργία μιας ομάδας με δυνατούς δεσμούς σε έναν ασφαλή χώρο και στην συνέχεια έρχεται το κομμάτι της ιδιοκτησίας του μηνύματος και του μοιράσματος μέσα από ένα συμμετοχικό μουσείο ανοιχτό προς όλους.

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Το Project“Emerge”υποστηρίχθηκε από το“START–Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki καιτη Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων,και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Το πλάνο επικοινωνίας μας αποτελείτο από τα παρακάτω μέσα:
Ιστοσελίδα
newsletters
Συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ
Αφιέρωμα σε τοπικό Blog
Αφίσες, flyers
Κανάλια και σελίδες σε social media platforms
Προωθηση από εταίρους και συνεργάτες μέσα από τα δικά τους δίχτυα.
Προώθηση από το START-Create Cultural Change

Οργάνωση

EMERGE

project 

Το EMERGE είναι μια πρωτότυπη δημιουργική μέθοδος διαχείρισης κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων από την ίδια την τοπική κοινωνία (bottom up) με την μορφή βιωματικών εργαστηρίων και την παραγωγή ενός συμμετοχικού μουσείου.

Επικοινωνία 

Βαλεντίνα Σωκράτους 
email: emerge.popupmuseums@gmail.com
www.emergepopupmuseums.com

2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format