"Είμαστε όλοι Μαζί στο Mobile School που Ταξιδεύει"

Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Το Mobile School μετουσιώθηκε σε θεατρικό παιχνίδι.

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Η πρακτική εφαρμόστηκε στο πλαίσιο δύο παρεμβάσεων του mobile school και κατά την διάρκεια των παράλληλων δράσεων που λαμβάνουν μέρος στο τέλος της παρέμβασης. Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί επαναλαμβανόμενη διαδικασία για την ομάδα μας , καθώς τα οφέλη της τόσο για την ομάδα στόχου , όσο και για τους στόχους που έχει θέσει η δική μας ομάδα , είναι ποικίλα.

Όνομα του οργανισμού

Ένωση Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας

Πόλη και χώρα

Δράμα, Ελλάδα

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Το mobile school είναι μια τροχήλατη κατασκευή, με πτυσσόμενους μαυροπίνακες συνολικού μήκους 6 μέτρων, στους οποίους τοποθετούνται panels εκπαιδευτικού χαρακτήρα και panels συζητήσεων.Το έργο «Το Mobile School ταξιδεύει» διάρκειας τριών ετών πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε καταυλισμούς Ρομά των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης. Ομάδα στόχου αποτελούν παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο, παιδιά που δεν εντάσσονται στις σχολικές κοινότητες ή τείνουν να εγκαταλείπουν το σχολείο σε πρώιμη ηλικία και ενήλικες Ρομά. 

Οργάνωση ομάδας παιδιών που πρωταγωνιστούν στο βίντεο για καλλιτεχνικές δράσεις όπως το βάψιμο του προσώπου , η χρήση αξεσουάρ ένδυσης και η χρήση παιδικών μουσικών οργάνων για ενορχήστρωση της όλης διαδικασίας , καθώς και η συγγραφή κειμένου με θέμα την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.Σκηνοθεσία και χωροθέτηση παιδιών που πρωταγωνιστούν στο βίντεο.

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Το έργο στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των παιδιών στις σχολικές μονάδες, ενώ στο πλαίσιο άρσης των στερεοτύπων πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Στην δράση μας , το mobile school μετουσιώνεται σε τέχνη και εκπαιδευτικό παιχνίδι, μέσω του οποίου τα παιδιά περνάνε τα δικά τους μηνύματα, ενάντια στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό.

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Βλαχοπούλου Όλγα

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Δεν προέκυψαν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα άξια αναφοράς κατά την διάρκεια της πρακτικής μας.

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Όταν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο ξεκινάς πάντα από τα παιδιά. Έτσι , το κινητό σχολείο , με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που το διέπει , προσεγγίζει παιδιά όλων των κοινωνικών ομάδων και στοχεύει στην ανάδειξη των ανώτερων στοιχείων πολιτισμού. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την διαμόρφωση του βέλτιστου χαρακτήρα του κάθε επιμέρους παιδιού. Η βελτίωση του ενός οδηγεί στην αφύπνιση της συνείδησης και της τέχνης του συνόλου.

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Το mobile school , ως εργαλείο , είναι από μόνο του μία καινοτόμος δράση και έμπνευση για μελλοντικές καλές πρακτικές, όπως καλλιτεχνικές ή επιμορφωτικές δράσεις. Έτσι λοιπόν , έχοντας στην κατοχή μας ένα εργαλείο με τέτοια ισχυρή δυναμική , αποφασίσαμε την καθολική χρήση του με απώτερο σκοπό την αποτύπωση των καινοτόμων ιδεών της ομάδας μας.

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Το έργο «To Mobile School Ταξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Η βέλτιστη πρακτική προωθήθηκε μέσω κοινωνικής δικτύωσης (Facebook , newsletter) , Μ.Μ.Ε. , έντυπου προωθητικού υλικού και ημερίδων.

Οργάνωση

Ένωση Κυριών Δράμας- Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας

Ν.Π.Ι.Δ.
Ομάδες-στόχοι 

Ευπαθείς ομάδες (Ρομά , ουσιοεξαρτώμενοι , άνεργοι , θύματα έμφυλης βίας κτλ)

Πεδία δράσης/ Θέματα 
Επισιτιστικός τομέας , εκπαίδευση , ευπαθείς ομάδες , ιατροφαρμακευτική κάλυψη , ένδυση/υπόδηση , ψυχολογική και νομική υποστήριξη , ΑμΕΑ , Ρομά , συμβουλές για εύρεση εργασίας , καλλιτεχνικός τομέας

Επικοινωνία 

Βενιζέλου 114, Δράμα,

Αν. Μακεδονία, Ελλάδα, 66131

Email : info@dlu.gr, infodlu3@gmail.com

25210 46062 / 58015 / 55925

https://dlu.gr/

2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format