Τύπος στρατηγικής (εργαλείο, εκδήλωση, εκπαιδευτικό μάθημα κ.λπ.)

Χορός- Θέατρο Performance

Πότε ξεκίνησε / τελείωσε;

Η ιδέα του "Παντού" ξεκίνησε το 2014 στο μετρό του Λονδίνου. Έπειτα εξαπλώθηκε σε πάρκα και βιβλιοθήκες σε μαγαζιά και πλατείες. Στην Αθήνα η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε το 2017 στα πλαίσια του We are Athens festival και έπειτα συμπεριλήφθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στο Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα το 2018 και 2019, καθώς και από την Τεχνόπολη ως μεμονωμένη δραστηριότητα. Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να πιστεύουμε στις δράσεις μας και την εξέλιξή τους και να βρίσκουμε καινούργιους τρόπους να προωθούμε τη βέλτιστη αυτή πρακτική μας. 

Όνομα του οργανισμού

A(r)CT

Πόλη και χώρα

Αθήνα- Ελλάδα αλλά δραστηριοποιείται και σε εξωτερικό. 

1. Περιγράψτε σύντομα το έργο σας

Είμαστε παντού. Σώματα, άνθρωποι, ψυχές. Όμοια τριγυρνάμε σε μία πολή βουβή αλλά ταυτόχρονα πολύβουη. Κοιτάμε αλλά δε βλέπουμε. Έτσι γινόμαστε ολοένα και πιο μικροί, κλεινόμαστε στο ίδιο μας το εγώ, φοβούμενοι τον δίπλα, τον άλλο, τον διαφορετικό. Είμαστε όμως παντού. Οι άνθρωποι. Και έχουμε μία κοινή γλώσσα. Αυτή του σώματος. Αυτή που αντιλαμβάνεται την ίδια πείνα, τον ίδιο πόνο, τα ίδια συναισθήματα. Αυτή που μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις και να μισήσεις.
Με αυτή τη γλώσσα εμείς θέλουμε να επικοινωνούμε. Για να ενωνόμαστε. Για να συνδέουμε όχι να χωρίζουμε. Να ερχόμαστε κοντά. Να αγκαλιαζόμαστε. Να δημιουργούμε. Να χορεύουμε! 

Οι δράσεις του "Παντού" ξεκίνησαν με την ιδέα πως η τέχνη έχει θέση όχι μόνο σε θέατρα και μουσεία αλλά και σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους όπου μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Έτσι ξεκινήσαμε να δημιουργούμε μικρές διαδραστικές παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα επί το πλείστον σε εξωτερικούς χώρους . Οι χορευτές άλλοτε 9 ή 10 άλλοτε 2-3 αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν ένα δρώμενο μοναδικό και να προσκαλέσουν τους περαστικούς να γίνουν μέρος μιας απρόσμενης παράστασης. 

2. Ποιος ήταν ο στόχος του έργου;

Στόχος μας είναι μέσα από τον χορό και την κίνηση να ενώσουμε τους ανθρώπους, να ζωντανέψουμε τις πόλεις, να γεμίσουν και πάλι αγάπη οι καρδιές και να ξεχαστεί ο φόβος.

3. Ποιος συμμετείχε στη διαδικασία σχεδιασμού;

Ελένη Παπαϊωάννου

4. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα άλλαζες; 

Τα προβήματα που προκύπτουν συνήθως κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας είναι λόγω του χώρου ή των ανθρώπων. Πολλές φορές οι χώροι που επιλέγουμε να πραγματοποιηθεί η δράση είναι εξωτερικοί, δημόσιοι χώροι όπου η ασφάλειά μας δεν είναι η μέγιστη. Επίσης οι αντιδράσεις των ανθρώπων ποικίλουν και μερικές φορές δεν είναι καθόλου φιλικές. Σίγουρα οι δράσεις μας διαφέρουν πολύ καθώς επηρεάζονται άμεσα από τον περιβάλλοντα χώρο και άρα έχουμε μάθει να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε σε κάθε καινούργια εμπειρία! 

5. Πώς επηρέασε το έργο στην κοινωνία των πολιτών;

Βέλτιστη πρακτική είναι αρχικά γιατί πιστεύουμε στην δύναμη της τέχνης να φέρει την αλλαγή. Πιστεύουμε πως μέσα από κάθε μορφής τέχνη μπορείς να εκφράσεις κάτι τόσο έντονο που οι λέξεις αδυνατούν να πουν. Έτσι η δική μας πρακτική, με κύριο μέσο τον χορό και την κίνηση δίνει τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν να επικοινωνήσουν μέσα από το σώμα τους όσα φοβούνται ή ντέπονται να πουν. Τους επιτρέπει να έρθουν κοντά με τον συνάθρωπό τους και να συνειδητοποιήσουν την αξία της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι μεγαλώνοντας ξεχνούν. Βιάζονται να ανέβουν τα σκαλοπάτια της ζωής και ξεχνούν πως όλοι είμαστε ίσοι. Με τις δράσεις μας τους υπενθυμίζουμε να κοιτάξουν γύρω τους, να εκτιμήσουν το τώρα και όλους όσους το πλαισιώνουν, ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου και εθνικότητας. 

6.Πως η καινοτομία, η έμπνευση και η συμπερίληψη εφαρμόζονται στην πρακτική σας;

Καινοτομία γιατί βγάζουμε τον χορό έξω από το κουτί του θεάτρου. Προσφέρουμε την κίνηση σε χώρους διαφορετικούς που συνήθως περνούν απαρατήρητοι. Έμπνευση γιατί κάθε "Παντού" είναι ένα νέο παντού με διαφορετικούς ανθρώπους, άλλη θεματική και άλλο στόχο. Έτσι συνεχίζουμε και αντλούμε στοιχεία έμπνευσης από όσα συμβαίνουν γύρω μας για να τα εντάσσουμε στις δράσεις μας. Συμπερίληψη γιατί προσκαλούμε όλους όσους περάσουν από δίπλα μας να μας πλησιάσουν, να συμμετάσχουν, να κινηθούν, να αφουγκραστούν και να αναρωτηθούν τι σημαίνει γι εκείνους αυτό που παρακολουθούν. 

7.Πως χρηματοδοτήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας; 

Η βέλτιστη πρακτική μας ξεκίνησε ως μία ιδέα και υλοποιήθηκε τις περισσότερες φορές χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ή χρηματοδότηση. Κατ'εξαίρεση των δράσεων στην Τεχνόπολη και του Δήμου Αθηνάιων όπου καλύφθηκαν τα έξοδα μίσθωσης και ασφαλιστικής κάλυψης των χορευτών. 

8. Πως διαχύθηκε/προωθήθηκε η βέλτιστη πρακτική σας;

Μέσω των social media. Φωτογραφίες, βίντεο και άρθρα. Επίσης το πάθος μας γι αυτό που κάνουμε μας έδωσε το έναυσμα να διοργανώνουμε όλο και περισσότερες παραστάσεις και δρώμενα με αποτέλεσμα την προώθηση της πρακτικής μας. 

A(r)CT

ΑΜΚΕ

Η ομάδα A(r)CT έχει στόχο να δημιουργεί προσιτά και διαδραστικά έργα συνδυάζοντας χορό, κείμενο, μουσική όπως και άλλες εικαστικές τέχνες. Μέσα από τη δουλειά μας επιθυμούμε να επικοινωνούμε ιδέες άμμεσα συνδεδεμένες με την καθημερινότητά μας, την κοινωνική και ανθρωπιστική μας ύπαρξη καθώς και τον σύγχρονο κόσμο. Μας ενδιαφέρει οι θεατές να κατανοούν αυτό που παρακολουθούν, να νιώθουν ενεργοί και όχι να στέκονται απαθείς σε ό,τι συμβαίνει μπροστά τους. 

Πεδία δράσης/ Θέματα 
Οι δράσεις της ομάδας μας κινούνται γύρω από το σωματικό θέατρο και τον χορό. Δημιουργούμε όμως παραστάσεις εμπνευσμένες από άλλες τέχνες όπως η λογοτεχνία και η ζωγραφική έχοντας ένα χαρακτήρα κοινωνικό πολιτικό και προσπαθώντας να συνδέσουμε την τέχνη μας με όσα συμβαίουν τώρα. Επίσης οργανώνουμε διαδραστικά δημιουργικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. 

Επικοινωνία

https://www.artcanact.com/

artcanact@gmail.com

2021 © Artifactory

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format