“Τέχνη και Πολιτισμός απέναντι στη Ξενοφοβία”

Πρόσκληση για υποβολή Βέλτιστων Πρακτικών

Άνοιγμα καλέσματος

ΝΕΟ ! Χρονικό όριο υποβολής βέλτιστων πρακτικών

Διάδοση μέσω ψηφιακών πλατφόρμων

Παρουσίαση στις συναντήσεις “Art + Culture vs Xenophobia”  


1η Ιουνίου 2020 

Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή λόγω αναβολής της Συνάντησης για την Άνοιξη 2021

Νοέμβριος 2020 και διαδίκτυο

Άνοιξη 2021, Σεράφειο Δήμου Αθηναίων 

Άνοιξη 2021 , Νορβηγία

Πως θα συμμετέχετε : Παρακαλούμε ακολουθηστε αυτό το link για να συμπληρώσετε την φόρμα.


Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο της φόρμας εδώ 

ή να το κατεβάσετε εδώ 

Σχετικά με την πρόσκληση






Ξενοφοβία


Ρητορική μίσους



Τέχνη και Πολιτισμός ως εργαλεία



Εννοιολογικό πλαίσιο  

Αναζητούμε τις Βέλτιστες Πρακτικές που προωθούν την “Τέχνη και τον Πολιτισμό απέναντι στη Ξενοφοβία” με την έννοια της Παρέμβασης μέσω της Τέχνης και Πολιτισμικής Μεσολάβησης ενάντια στην Ξενοφοβία και την Ρητορική Μίσους, που προωθούν την ένταξη και μια πολυπολιτισμική κοινωνία με εργαλείο την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Όλες οι Βέλτιστες Πρακτικές θα παρουσιαστούν στην συνάντηση “Art + Culture vs Xenophobia” στην Αθήνα και τη Νορβηγία όπως προαναφέρθηκε στην σελίδα σχετικά.

Παρακαλούμε δείτε τους ορισμούς των όρων: ξενοφοβία, ρητορική μίσους, παρέμβαση μέσω της τέχνης και πολιτισμική διαμεσολάβηση.

Ξενοφοβία, από τα Ελληνικά ξένος και φόβος, είναι ο φόβος ή το μίσος απέναντι σε ξένους ή αλλοδαπούς ή σε οτιδήποτε ερμηνεύεται ως ξένο ή παράξενο.

Η ρητορική μίσους είναι δημόσιος λόγος ή έκφραση που δυσφημίζει ένα άτομο ή άτομα βάσει της υποτιθέμενης μετοχής του(ς) σε μια κοινωνική ομάδα που χαρακτηρίζεται από γνωρίσματα όπως φυλή, θρησκεία, εθνικότητα, γένος, σεξουαλικός προσανατολισμός, ηλικία και σωματική ή νοητική αναπηρία. Η ρητορική μίσους βοηθά στη μετάδοση, υποκίνηση, προώθηση ή δικαίωση μίσους, βίας και διακρίσεων ενάντια σε αλλοδαπούς ή ξένους και ξένες ή ασυνήθιστες ιδέες, έθιμα και πρακτικές.

Τέχνη και Πολιτισμός ως εργαλεία

Η παρέμβαση μέσω τέχνης αναφέρεται στην τέχνη που εισέρχεται σε μια κατάσταση εκτός του κόσμου της τέχνης σε μια απόπειρα να ευαισθητοποιήσει τους μετέχοντες για μια κατάσταση την οποία πρωτύτερα αγνοούσαν. Ο σκοπός της παρέμβασης μέσω τέχνης είναι να ενδυναμώσει τον σιωπηλό και αδικημένο Άλλον στη διεπαφή του με τον εκφραστικό, κυρίαρχο Εαυτό και να ευαισθητοποιήσει προς την διαλογική και συμμετοχική συνέργεια. 

Η πολιτιστική διαμεσολάβηση είναι η διαδικασία της συνύφανσης διαφορετικών πολιτισμικών και κοινωνικών σφαιρών. Οι πρακτικές της περιλαμβάνουν τις συμμετοχικές και κοινοτικές τέχνες, τον διαθρησκευτικό διάλογο και ποικίλες μορφές πολιτιστικής και κοινοτικής συνεργασίας. Σκοπός της είναι να βοηθήσει στο να καταστεί κάθε άτομο, επισκέπτης και θεατής ως πραγματικά ίσος κοινωνικοπολιτισμικός παίκτης. 

Είστε ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ή όλα από τα παρακάτω κριτήρια Βέλτιστης Πρακτικής:

  • Βιωσιμότητα μιας βέλτιστης πρακτικής με βάση τη μακροχρόνια παρατήρηση των πλαισίων ξενοφοβίας και της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης 
  • Πλαίσιο μελέτης σχετικά με τους ωφελούμενους - ποιοι είναι και πώς εμπλέκονται στο έργο; Δηλαδή, μετανάστες / πρόσφυγες / άλλοι; 
  • Αξιολόγηση του Έργου από τους ωφελούμενους και ξεχωριστή αξιολόγηση από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες κοινωνικής πρακτικής 
  • Θέματα πολιτιστικής ταυτότητας (φύλο, ηλικία, θρησκεία κ.λπ.) - επίπεδο ευαισθητοποίησης 
  • Κάνοντας πράγματα ομαδικά, παραμένοντας πολιτισμικά διακριτό - συνειδητή συμμετοχή, διακριτική συνειδητοποίηση 
  • Ο ρόλος του κοινού στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης - ευαισθητοποίηση, σεβασμός, ηρεμία. 

Τι αναζητούμε

Ποιος



Τι






Ποιο το όφελος της συμμετοχής σε αυτό το κάλεσμα 

Οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και τη Νορβηγία που χρησιμοποιούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό ως εργαλεία για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους, και που προωθούν την ένταξη και μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Ωφελούμενοι της καλής σας πρακτικής: παιδιά, νέοι, μειονότητες, άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤ (λεσβίες, γκέι, τρανσέξουαλ, αμφιφυλόφιλοι), άτομα καταγωγής Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες.

Έργα τέχνης και πολιτισμού:
Ψάχνουμε για έργα που περιλαμβάνουν εικαστικές τέχνες (όπως γραφικές τέχνες, κινούμενα σχέδια και τοιχογραφίες) και τέχνες του θεάματος (μουσική, θέατρο, χορός, αφήγηση ιστορίας, κουκλοθέατρο κ.λπ.), χειροτεχνίες, υφάσματα, εγκαταστάσεις, νέα μέσα (βίντεο, διαδικτυακή τέχνη) πολιτιστική κληρονομιά με στόχο την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και την προώθηση της ένταξης ομάδων που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. 

Αναζητούμε καινοτομία, έμπνευση, αντίκτυπο και ένταξη: ο τελικός προορισμός μιας βέλτιστης πρακτικής είναι η κοινωνική ένταξη των ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό. Ψάχνουμε για πρακτικές που επιφέρουν κοινωνική αλλαγή καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ρητορικής μίσους, της προώθησης της ένταξης και μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. 

  • Γίνεστε μέλος μιας διεθνούς εκδήλωσης και της ψηφιακής πλατφόρμας “Art + Culture vs Xenophobia” (για την ώρα στην Ελλάδα και τη Νορβηγία)
  • Προωθείτε τον οργανισμό σας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, κοινοποιώντας τα εργαλεία, τις μεθόδους και τα αποτελέσματά σας και λαμβάνετε έμπνευση, νέες ιδέες, νέους πόρους που μπορείτε να εφαρμόσετε στην εργασία σας, καθώς και με συναδέλφους στην Ελλάδα και τη Νορβηγία.
  • Η βέλτιστη πρακτική που έχετε αναπτύξει θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση “Art + Culture vs Xenophobia” στις 4-6 Νοεμβρίου στην Αθήνα και στις 20 Νοεμβρίου 2020 στο Ås της Νορβηγίας, σε ένα δίκτυο ατόμων που εργάζονται σε παρόμοια θέματα, ενδιαφερόμενα μέρη, μέσα ενημέρωσης, χρηματοδότες, επιχειρηματίες, δημόσιες αρχές, φορείς χάραξης πολιτικής, κοινότητες μειονοτήτων και άλλα.
  • Η βέλτιστη πρακτική σας θα κοινοποιηθεί στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του προγράμματος μαζί με όλες τις καλές πρακτικές.

Το έργο ACvX - Art & Culture vs Xenophobia υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ Artifactory και εταίρους το Ås Art & Music School του Δήμου του Ås στη Νορβηγία και την ΑΜΚΕ " Δρόμος με Δέντρα Baumstrasse – Δρόμος με Δέντρα». 

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. 

Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr 

#artculturevsxenophobia #acvsx #Art #Culture #Xenophobia #Hatespeech #Racism #Inclusion #Multiculturalsociety #Socialaspect #exclusion #denigratedgroups #artifactory #spatialawareness, #livablesociety #activecitizensfund_GR #ACF_GR #activecitizens#civilsociety @activecitizensfundGreece @EEA and NorwayGrants @EEA GrantsGreece @Bodossaki Foundation @SolidarityNow  

Copyright ©Artifactory All rights reserved.
Using Format